Poslodavci upozoravaju na zakon o porezu na dohodak

Radiosarajevo.ba
Poslodavci upozoravaju na zakon o porezu na dohodak


Udruženje poslodavaca u FBiH uputilo je dopis federalnom premijeru Nerminu Nikšiću u kojem ga obavještava da poslodavci ne podržavaju Prednacrt pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

Navedeni zakon predviđa oporezivanje 50 posto toplog obroka i regresa za sve zaposlene u FBiH, između ostalog.

Iz Udruženja ističu da se radi o novom opterećenju na poslodavce te pozivaju premijera da ovaj prednacrt skine sa dnevnog reda sjednice Vlade Federacije BiH i omogući provođenje javne rasprave o njegovoj primjeni u kojoj će učestvovati svi poslodavci.

Kako je za Radio Sarajevo ranije naglasio direktor Udruženja Mladen Pandurević, ova organizacija cijeni da je neophodno provesti najširu raspravu o propisu gdje bi se jasno utvrdili svi (eventualni) negativni efekti na povećanje zaposlenosti i povoljnije poslovanje.

Podsjećamo da je sinoć, na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, federalni ministar finansija Ante Krajina rekao kako će pokušati učiniti sve da Zakon o porezu na dohodak ne ode Vladi na razmatranje prije nego što sve sugestije poslodavaca i sindikata, budu razmotrene. Na istom skupu je zaključeno da je akt suprotan kolektivnim ugovorima u FBiH i Zakonu o radu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije