! / Poslodavci poručili: Neka Vlada FBiH prestane pričati o reformama i pređe na djela

06. 03. 2020. u 16:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 17

Poslodavci očekuju od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kao izvršne, ali i predstavnika zakonodavne vlasti u FBiH da prestanu pričati o neophodnosti provođenja reformi nego da što hitnije krene u njihovu provedbu.

Ovo je istaknuto tokom sastanka predstavnika Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona pri Udruženju poslodavaca FBiH s federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

Sastanak je organiziran na inicijativu UPFBiH, a prisustvovali su mu i predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović i direktor Udruženja Mladen Pandurević.

"Vlada FBiH nužno mora ubrzati aktivnosti na donošenju reformskih zakona s ciljem rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta, naročito imajući na umu aktuelna negativna kretanja na svjetskom ekonomskom tržištu, čije posljedice itekako osjećaju privrednici u FBiH", saopćeno je iz Udruženja poslodavaca.

Tokom sastanka je naglašena potreba što hitnijeg usvajanja zakonskih prijedloga koje su predložili poslodavci još prošle godine, a posebno seta poreskih zakona, i to zakona o doprinosima, o porezu na dohodak te o porezu na dobit.

Kao jednu od hitnih mjera koju nužno treba provesti, poslodavci su ponovo naglasili formiranje Koordinacionog tima za parafiskalne namete u FBiH s ciljem ukidanja ili smanjenja postojećih parafiskalnih nameta, kao i kontrole donošenja novih parafiskalnih nameta koji opterećuju poslovanje kompanija.

„Očekujemo da Vlada poduzme hitne mjere kako bi se ublažili negativni efekti posljedica po privredu u FBiH, izazvanih epidemijom coronavirusa i migrantskom krizom. Pojedine naše članice već imaju problema u nabavci i plasmanu roba što je direktna posljedica epidemije. Premijeru smo naglasili da Vlada FBiH mora hitno intervenirati kako bi se spriječile krizne situacije“, naglasili su iz UPFBiH.

KOMENTARI (2)