Posljednji pozdrav pukovniku Paliću (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Posljednji pozdrav pukovniku Paliću (FOTO)

Dženaza pukovniku Armije BiH Avdi Paliću obavljena je danas u haremu Alipašine džamije u Sarajevu. Pukovniku Avdi Paliću dženaza je obavljena uz vojne počasti.

Reis ul ulema Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić dozvolio je da se dženaza i ukop posmrtnih ostataka pukovnika Avde Palića obavi u haremu Ali-pašine džamije iako je prethodno donesena odluka o obustavi ukopa u ovom haremu.



Posmrtni ostaci pukovnika Palića ekshumirani su 2001. godine iz masovne grobnice u Vragolovima kod Rogatice, ali je tek nakon osam godina, primjenom nove metode DNK identifikacije, potvrđeno da se radi o Palićevim posmrtnim ostacima.

Avdo Palić rođen je 4. aprila 1958. u mjestu Krivača kod Han Pijeska. Prije rata je radio kao srednjoškolski nastavnik u Vlasenici.



Na početku agresije Palić ostaje u Žepi naredne tri i po godine organizuje odbranu koja pruža žestok otpor nadmoćnijem neprijatelju.

U julu 1995. godine, tri dana nakon pada UN-ove zaštićene zone Žepa, komandant snaga Armije RBiH, pukovnik Avdo Palić otišao je u kompleks Zaštitnih snaga UN-a u Žepi kako bi pregovarao o evakuaciji preostalih stanovnika ove enklave kojima je dao obećanje da će biti posljednji koji će izaći iz Žepe.



Nakon što je stigao u ovaj kompleks, Palić je uhapšen zajedno sa članovima ratnog Predsjedništva Žepe, Mehmedom Hajrićem i Amirom Imamovićem čija su tijela ranije identificirana i ukopana u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu.

Avdo Palić je 4. augusta prebačen u vojni zatvor u Bijeljini, a 5. septembra 1995. godine odveden na razmjenu zarobljenika po naređenju Glavnog štaba Vojske RS, odakle mu se gubi svaki trag.



Vezano:
Avdo Palić - priča bez kraja
Zašto posmrtni ostaci Avde Palića nisu identificirani ranije?
Esma Palić: četrnaest godina tuge (VIDEO)

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije