Poslijeratna izborna historija BiH: Od Izetbegovića do Izetbegovića

Radiosarajevo.ba
Poslijeratna izborna historija BiH: Od Izetbegovića do Izetbegovića

Pet i po mjeseci nakon održanih općih izbora, političari Bosne i Hercegovine konačno su sastavili (većinu) vlasti.

Koga smo izabrali da vlada Bosnom i Hercegovinom? 

Svi državni parlamenti, Vijeće ministara i entitetske vlade su formirane, kao i vlasti u sedam kantona. Što se tiče preostala tri kantona, situacija je sljedeća: u Livanjskom kantonu Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ne mogu se dogovoriti oko fotelja, a SNSD otvara priču o promjeni Ustava. U Srednjobosanskom kantonu se koalicija djelomično raspala – HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) nastavili su pregovore bez Demokratske fronte (DF), pa najavljuju Vladu (možda) sljedeće sedmice, a slična je situacija i u Hercegovačko-neretvanskom kanton gdje je DF napustio pregovore o Vladi, a HDZ i SDA najavljuju tzv. "manjinsku vladu".

Svi nivoi zakonodavne vlasti u BiH, prema Ustavu i zakonima, trebali bi biti formirani u roku 30 dana od datuma kad Centralna izborna komisija BiH potvrdi rezultate izbora, propisano je Ustavom i zakonima. Najbrža po formiranju – u prosjeku je potrebno mjesec dana od dana održavanja izbora da se konstituiše – jeste Narodna Skupština RS-a. Slijedi Parlament BiH čiji se Predstavnički dom formira, u prosjeku, mjesec i po nakon izbora, Vladi RS-a su potrebna dva mjeseca od izbora, dok se najviše čeka na Vijeće ministara i Vladu FBiH.


Vijeću ministara potrebno je, u prosjeku, oko pet mjeseci (podsjećamo da smo nakon izbora 2010. čekali čak 15 mjeseci da se formira ovaj nivo vlasti), dok su Vladi FBiH u prosjeku potrebna četiri mjeseca za imenovanje.

Portal Radiosarajevo.ba podsjeća koliko smo čekali na vlasti kroz poslijeratnu historiju BiH nakon održanih sedam općih izbora te se prisjećamo svih poslijeratnih ključnih političara u državi.

1996. GODINA

Prvi opći izbori nakon rata održani su 1996, a na njima smo birali članove Predsjedništva, zastupnike za skupštine države, entiteta i kantona, kao i predsjednika Republike Srpske.

U Predsjedništvo smo izabrali Aliju Izetbegovića (SDA),Krešimira Zubaka (HDZ) i Momčila Krajišnika (Srpska demokratska stranka-SDS), a iste stranke pobijedile su i u Parlamentu BiH. SDA je osvojila najviše glasova i u FBiH i u kantonima, a za predsjednicu RS-a izabrana je Biljana Plavšić (SDS). SDS i SDA osvojili su najviše glasova i u skupštini RS-a koja se, inače, najbrže formira od svih nivoa vlasti. Ni mjesec dana nakon izbora, Skupština RS je bila konstituisana.

Krajišnik, francuski predsjednik Jacques Chirac, Izetbegović i Zubak; Foto: Getty

Izbori su održani 14. septembra 1996, a Vijeće ministara formirano je prilično brzo - 3. januara 1997. U njemu su bili Boro Bosić (SDS) i Haris Silajdžić (tada SDA), kao kopredsjedavajući, a Neven Tomić (HDZ) bio je dopredsjedavajući.

Prva sjednica u bh. parlamentu održana je u januaru 1997, a u FBiH je Vlada formirana u decembru 1996. i na njenom čelu je bioEdhem Bičakčić (SDA). Vlada RS-a formirana je u novembru 1996, a prvi čovjek Vlade bio je Gojko Kličković (SDS).

1998. GODINA

Sljedeći izbori održani su 12. i 13. septembra 1998. U Predsjedništvo opet ulazi Izetbegović, a tu su još i Ante Jelavić (HDZ) te Živko Radišić (koalicija Sloga). Izetbegović će se u međuvremenu povući s funkcije, a mijenjat će ga prvo Halid Genjac (SDA), poslije Beriz Belkić (Stranka za BiH-SBiH). Jelavića će smijeniti visoki predstavnik, a umjesto njega će doći Jozo Križanović.


Jelavić, Radišić i Izetbegović; Foto: BBC

U Parlamentu BiH opet pobjeđuje koalicija na čelu sa SDA, HDZ te srpska koalicija Sloga, SDA je pobjednik u FBiH, Sloga u RS-u, a za predsjednika RS-a biva imenovan Nikola Poplašen.

Na Vijeće ministara čekali smo do februara 1999, kada ono biva formirano – Silajdžić (sad SBiH) je, uz Svetozara Mihajlovića (SPRS), opet bio kopredsjedavajući, Tomić je također ponovno dopredsjedavajući. Do sljedećih izbora, Vijeće ministara u ovom sazivu jednom će se i raspasti.

Parlament BiH je konstituisan u novembru 1998, Vlada FBiH u decembru iste godine (premijer ponovo Bičakčić), Narodna skupština RS već u oktobru iste godine. Vlada RS nije formirana sve do sljedećih izbora: Poplašen nije uspio skupiti dovoljan broj podrške te je Milorad Dodik iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) bio na čelu Vlade sve do 2001-od januara 1998.

2000. GODINA

Opšti izbori 2000. održani su 11. novembra, a najveći uspjeh ovaj put ostvaruje Socijaldemokratska partija (SDP) BiH koja osvaja najveći broj mandata u državnom Parlamentu. SDA i SDP osvojit će najviše i u Parlamentu FBiH, SDS u Skupštini RS-a, dok će Mirko Šarović (SDS) dobiti najviše glasova za predsjednika ovog entiteta.

Na ovim izborima nisu birani članovi Predsjedništva, a novo Vijeće ministara formirano je u februaru 2001. Za predsjedavajućeg je izabran Božidar Matić (SDP). Do sljedećih izbora, imat ćemo još dva različita saziva Vijeća ministara BiH.

  Mladen Ivanić i Alija Behmen; Foto: Arhiv

Predstavnički dom Parlamenta BiH se konstituisao u decembru 2000, na Dom naroda se čekalo do marta 2001. Skupština RS-a se također formirala u decembru 2000, Vlada istog entiteta u januaru 2001. (premijer Mladen Ivanić - PDP), a Vlada FBiH u martu 2001. (premijer je bio Alija Behmen - SDP).

2002. GODINA

Izbori 2002. održani su 5. oktobra, i na njima su za Predsjedništvo pobijedili Sulejman Tihić (SDA), Dragan Čović (HDZ) i Mirko Šarović (SDS), koji će poslije podnijeti ostavku pa će umjesto njega doći Borislav Paravac. Čovića će smijeniti visoki predstavnik, a zamijenit će ga Ivo Miro Jović.

Na ovim izborima, u Parlamentu BiH pobijedit će SDA, Dragan Čavić (tada SDS) postat će predsjednik RS-a.


Jović, Paravac i Tihić; Foto: Arhiv

Vijeće ministara bit će imenovano 23. decembra iste godine, s premijerom Adnanom Terzićem (SDA) na čelu. Parlament BiH se konstituisao početkom decembra, Skupština RS još u novembru iste godine, a Vlada RS, na čelu s Draganom Mikerevićem (PDP), u januaru 2003. Vlada FBiH imenovana je u februaru te godine – premijer je bio Ahmet Hadžipašić (SDA).

2006. GODINA

Četiri godine kasnije, 1. oktobra 2006, održani su novi opći izbori. U četvrtom sazivu Predsjedništva BiH bili su Nebojša Radmanović (SNSD), Željko Komšić (SDP) i Haris Silajdžić (SBiH).

I ove je godine SDA osvojila najviše mandata u Parlamentu BiH, koji je konstituisan u novembru 2006, a Vijeće ministara bit će formirano u januaru 2007. godine s premijerom Nikolom Špirićem (SNSD). SDA je dobila i najviše mandata u Parlamentu FBiH, dok je SNSD pobijedio u Skupštini RS.


Milan Jelić; Foto: ZvornikDanas

Za predsjednika RS-a izabran je Milan Jelić (SNSD) koji je preminuo u septembru 2007, te će ga naslijediti Igor Radojičić, kao v.d., potom Rajko Kuzmanović. Skupština RS-a formirana je u novembru 2006, kada i Vlada RS-a s Dodikom kao premijerom. Parlament FBiH također se formirao u novembru 2006, a Vlada FBiH u martu 2007. Za premijera FBiH imenovan je Nedžad Branković (SDA).

2010. GODINA

Opći izbori 2010. održani su 3. oktobra, a u Predsjedništvu su tada ostali Komšić i Radmanović, pridružio im se Bakir Izetbegović (SDA), sin prvog člana Predsjedništva Alije Izetbegovića.


Bakir Izetbegović; Foto: SDA

Ovaj put je SDP dobio najviše glasova za Parlament BiH, ista slika bila je i u Parlamentu FBiH, dok je u Skupštini RS-a pobijedio SNSD. Za predsjednika RS-a izabran je Dodik.

Parlament BiH se formirao u novembru 2010 (tek su u maju 2011. potpuno izabrana rukovodstva i radna skupštinska tijela), kada i Skupština RS-a i Parlament FBiH.

Na Vijeće ministara čekalo se rekordnih 15 mjeseci – državna Vlada je imenovana u januaru 2012, a vodio ju je Vjekoslav Bevanda (HDZBiH). Vlada FBiH formirana je u martu 2011, vodio ju je Nermin Nikšić (SDP), a Vlada RS, s Aleksandrom Džombićem (SNSD) na čelu već u decembru 2010.

2014. GODINA

Posljednji opći izbori u našoj zemlji održani su 12. oktobra 2014, a stranka koja je osvojila najviše glasova u BiH i FBiH jeste SDA, dok je u RS-u pobijedio SNSD. U Predsjedništvo su ušli Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić, a Dodik je novi/stari predsjednik RS-a.

Izetbegović, Čović i Ivanić; Foto: Radiosarajevo.ba

Parlament BiH i Skupština RS-a konstituisani su u novembru, a Parlament FBiH u decembru 2014. godine.

Na Vijeće ministara i Vladu FBiH čekali smo do kraja marta 2015, dok je Vlada RS imenovana u decembru 2014. Na čelu Vijeća ministara je Denis Zvizdić (SDA), liderka RS-a je Željka Cvijanović (SNSD), a lider FBiH Fadil Novalić (SDA).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije