Poslanici traže račune Andrićgrada, Kusturica se brani

Radiosarajevo.ba
Poslanici traže račune Andrićgrada, Kusturica se brani

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Miroslav Kojić zatražio je u Narodnoj skupštini Republike Srpske odgovor na pitanje o tome koliko košta izgradnja Andrićgrada u Višegradu i kakva je vlasnička struktura.

Zašto je Kusturica nervozan?

On je, u toku rasprave o Nacrtu zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća, zatražio podatke o tome koliko su za Andrićgrad platili RS, Opština Višegrad i reditelj Emir Kusturica koji u zajedničkom preduzeću s Vladom RS ima većinski kapital.

Kojić, poslanik SDS-a iz Višegrada, naveo je da se ta opština kreditno zadužila četiri miliona KM za izgradnju Andrićgrada, te dodao da je od Ministarstva trgovine i turizma dobio informaciju da je u izgradnju Andrićgrada u Višegradu do sada uloženo gotovo 16 miliona KM.

Većinsko vlasništvo nad javnim dobrom

Po toj informaciji, najviše je dato budžeta RS, te iz Elektroprivrede RS, ali u preduzeću formiranom za realizaciju tog projekta, Kusturica je većinski vlasnik. Vrijednost projekta procenjuje se na 35 miliona KM.

Po informaciji Ministarstva trgovine i turizma, konačna vlasnička struktura Andrićgrada definisaće se po završetku projekta. Po ugovoru koji su 2011. godine potpisali Vlada RS, opština Višegrad i Kusturica, Vlada RS i Opština Višegrad imaju po 24,50 posto vlasništva, a Kusturičino preduzeće Lotika 51 posto Andrićgrada.

Poslanik SDS Boris Jerinić upitao je "gdje su pare građana RS i koliko je uložio Kusturica", dok je poslanik Socijaldemokratske partije BiH Slobodan Popović zatražio odgovor na pitanje o tome kako je moguće da Kusturica dobije 51 posto vlasništva nad javnim dobrom, u koje do sada, osim ideje, nije ništa uložio.

'Nije mi želja da profitiram od toga'

Kusturica je na prozivanje odgovorio da će biti pokrenuta parnica da se opština Višegrad izdvoji iz Andrićgrada i da joj bude dato ono što joj pripada po pravu i po utrošenom novcu, navodi Srna.

„Time završavam svaku priču o Andrićgradu i Miroslavu Kojiću dok se Andrićgrad ne završi“, rekao je Kusturica i ponudio svoje brojke.

„Do sada je država Republika Srpska zajedno sa opštinom, kroz grantove i razna čuda, uplatila 11.700.000 KM, od kojih je napravljeno negdje oko 13.500 kvadrata Andrićgrada, od čega 11.900 u takoreći finoj gradnji. Od toga je opština uplatila 4.700.000, i to ne njegova, nego opština u vrijeme vlasti SNSD-a. Ta opština, koja je donosila odluke zajedno sa SDS-om, nažalost je izvan PDV-a pa smo mi primivši 5.700.000 ustvari primili 4.700.000, jer nam se nije vratio taj nesretni PDV, koji je tu ključan i koji će biti vrlo važan do kraja izgradnje Andrićgrada“, pojasnio je Kusturica.

On je naglasio da je sve što govori o Andrićgradu pravno regulisano osnivačkim aktom, pri čemu je Republika Srpska insistirala na njegovom procentu, te da mu nije želja da profitira od svega toga.

Kusturica je poručio da "Andrićgrad ide dalje, Andrićgrad se gradi i Andrićgrad će biti završen".

„Uzet je novi kredit i Andrićgrad će biti završen, jer je on veći i od mene, i od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, i od (predsjednika SDS-a Mladena) Bosića i od Kojića i od raznih 'mrmonjića' koji pružaju otpor“, poručio je Kusturica.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije