Poslanici ove kantonalne Skupštine jedni od najplaćenijih političara u BiH

Fena
Poslanici ove kantonalne Skupštine jedni od najplaćenijih političara u BiH
Foto: Arhiv / Ilustracija
Centar civilnih inicijativa ovih dana objavio je podatke o tome koji političari su najplaćeniji u Bosni i Hercegovini, te su na iznenađenje mnogih političare sa kantonalnog nivoa proglasili jednim od najplaćenijih.

Kako navodi CCI poslanici Skupštine Unsko-sanskog kantona jedni su od političara koji dobijaju najviše novca iz budžeta. Navedeni su podaci da, iako je paušal smanjen, poslanici ove kantonalne skupštine koji su zaposleni u nekoj drugoj zakonodavnoj instituciji primaju 1.800 KM paušala, a takvih je 20 u Skupštini USK.

Nadalje, navodi se da tu nije uključeno deset poslanika koji primaju punu platu od Skupštine, a koja bez "minulog rada" i dodataka iznosi između 2.300 i 3000 KM. Naglašeno je da u sve ove cifre nisu uključena prisustva sjednicama ili skupštinskim radnim tijelima, koja se također naplaćuju.

Za razliku od onih iz USK, poslanici Skupštine ZDK, uključujući i rukovodstvo, jednoglasnom odlukom odrekli su se plata za svoj angažman u Skupštini, a njihov paušal iznosi 716 KM. 

Dio je ovo CCI-ovog monitoringa rada Vlade i Skupštine USK, te se u njemu navodi da je promjena Vlade USK pozitivno utjecala na rezultate Skupštine, koja radi znatno bolje u julu i augustu, ali će biti potrebno još mnogo rada da bi se amortizirali loši rezultati iz prve polovine godine. Ipak, te promjene znatno manje su utjecale na rezultate rada Vlade USK, gdje je vidljivo da je mnogo blaži efekat promjena, navodi CCI.

Skupština USK je, dodaju, jedna od najproduktivnijih kantonalnih skupština (samo Skupština Kantona Sarajevo ima veći obim razmotrenih mjera), ali je u ključnom poslu jedne zakonodavne institucije, usvajanju zakona, rezultatom ostvarenim u prvih devet mjeseci na dnu kantonalne ljestvice.

U vezi s rezultatima rada Vlade, tvrde da su najlošiji u proteklih šest godina. Produktivnost Vlade USK, ističu, kontinuirano pada od 2012. godine, kada je broj razmotrenih mjera, u prvih
devet mjeseci te godine iznosio 917 i bio za 35 posto veći od broja mjera razmotrenih u prvih devet mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije