Poslanici danas o budžetu za 2011. godinu

Radiosarajevo.ba
Poslanici danas o budžetu za 2011. godinu

Prijedlog ovogodišnjeg budžeta Federacije Bosne i Hercegovine na dnevnom je redu današnje, treće vanredne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta sazvane u Sarajevu s početkom u 10 sati.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebalo bi da u petak na sjednici u Sarajevu razmatraju po hitnom postupku Prijedlog budžeta FBiH za 2011. godinu u vrijednosti od 1,699 milijardi KM i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta, koje je u četvrtak utvrdila Vlada FBiH.

U subotu će zasjedati i Dom naroda, također vanredno i zbog budžeta, jer taj iznimno važan akt ne može stupiti na snagu bez podrške oba parlamentarna nivoa.

Ovogodišnji prijedlog budžeta je manji za 164 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji, a u odnosu na njegovo izvršenje manji za 35 miliona KM.

Sjednica je prvobitno bila najavljena za 29. mart, ali je, prema službenom obrazloženju, do pomjeranja termina  došlo da bi se kantonalnim skupštinama ostavilo dovoljno vremena za usklađivanje njihovih budžeta s federalnim.

Razlog za žurbu je to što 31. marta ističe odluka o privremenom finansiranju FBiH, koju je proglasio visoki predstavnik u BiH da bi se u federalnim finansijskim tokovima premostilo vrijeme do donošenje budžeta.

Visoki predstavnik je intervenirao jer nije bila uspostavljena nova vlast u Federaciji nakon prošlogodišnjih općih izbora održanih u Bosni i Hercegovini, pa budžet nije imao ko donijeti od domaćih faktora.

U petak i subotu će na dnevnom redu Predstavničkog i Doma naroda, osim predloženog teksta budžeta, biti prateći zakon o njegovom izvršenju, kao i dokument okvirnog budžeta Federacije za period 2011.-2013. godina.

 


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije