Poskupljuju cijene hrane i energenata

Radiosarajevo.ba
Poskupljuju cijene hrane i energenata

 

Bosna i Hercegovina uglavnom posluje s EU i ako Unija uđe u krizu manja će biti kupovina našeg aluminija, željeza, drveta i svih onih roba koje BiH izvozi, što nama znači smanjenje proizvodnje. Veliki problem, također, predstavljat će cijene hrane i energenata koje će najvjerojatnije ići gore.

Izjavio je ovo Jago Lasić, potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH, koji je na konferenciji u Mostaru naglasio kako je u ovoj godini pred bh. vlastima težak zadatak očuvanja fiskalne stabilnosti.

Lasićevi su podaci da problem u cijenama hrane znači da se moramo okrenuti vlastitoj proizvodnji hrane s obzirom na to da prehrambeni sektor u vanjskotrgovinskom deficitu sudjeluje s gotovo 30 posto, javila je agencija Fena. Ovaj deficit će u 2011. iznositi preko sedam milijardi KM.

"Na uvozu hrane i pića gubimo ogroman novac, a gotovo pola od onoga što uvozimo možemo sami proizvesti", upozorio je Lasić, te je naveo podatak da EU u 2012. na poljoprivrednu proizvodnju daje 234 KM po stanovnika, dok ta brojka u Federaciji BiH iznosi 32 KM - sedam puta manje. 

Lasić je upozorio kako poseban problem s poljoprivrednim poticajima u BiH predstavlja neselektivnost kod dijeljenja tih poticaja. On smatra da treba napraviti pravilnik poput onih u zemljama i odabrati strogo samo one robe koje će se poticati.

Komentirajući posljednje poteze Vlade Federacije BiH, koja je najavila oporezivanje naknada za topli obrok i regres, te uvođenje viših stopa poreza na plaće kako bi se zakrpila rupa u proračunu od 350 milijuna maraka, Lasić je kazao kako, kada se pogledaju krajnje brojke, ovi potezi ne mogu ni blizu riješiti probleme s deficitom. 

"Sve skupa tu se radi o petnaestak milijuna maraka, a vama treba 350. Htjeli - ne htjeli morat će se praviti zahvati u porezu na dodanu vrijednost. Ne znam zašto bi BiH imala PDV od 17 posto kada zemlje EU u prosjeku imaju PDV od 19,5 i zašto bi jedino mi pored Danske imali jednu stopu poreza? Zašto ne bi uveli diferencirane stope PDV-a tako da bogatiji sloj stanovništva plaća više?", zaključio je potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Jago Lasić. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije