Posjetioce SFF-a očekuje veliki broj prosjaka

Radiosarajevo.ba
Posjetioce SFF-a očekuje veliki broj prosjaka

U Sarajevu je povećan broj prosjaka različite dobi u jeku turističke sezone i uoči Sarajevo film festivala, koji privlači veliki broj turista i gostiju. 

Prosjačenje je najizraženije u najfrekventnijim ulicama bh. prijestolnice. 

Ružnu sliku sarajevskih ulica s prosjacima u najposjećenijem periodu godine vidi više od 100.000 gostiju koliko ih  je posjećivalo prošlogodišnji SFF. 

Mobilni timovi svakodnevno rade na pronalaženju rješenja za ovu skupinu ljudi, maloljetnici kratkotrajno budu zbrinuti u centrima predviđenim za njih, a oni koji su punoljetni budu kažnjeni novčano. 

Potparol MUPKS-a Irfan Nefić je kazao za Agenciju Fena da pripadnici MUP-a i centri za socijalni rad imaju zajedničke patrole na terenu. 

Navodi da na terenu prosjacima samo mogu uručiti prekršajni nalog i to ukoliko su u pitanju punoljetne osobe uručuju im prekršajne naloge od 300 do 900 KM, a ukoliko je osoba višestruki povratnik  u vršenju krivičnog djela onda se pokreće prekršajni postupak. 

Ako su u pitanju djeca, maloljetnici, službenici centra za socijalni rad ih, uz asistenciju pripadnika MUP-a, zbrinjavaju u dnevnim centrima gdje budu nahranjena, okupana, odjevena te im se pruže određene edukativne aktivnosti. 

Prilikom ''vraćanja'' djece roditeljima provjeravaju se okolnosti pod kojima su privedena s ulice i ukoliko se utvrdi da roditelji nisu poduzeli ništa da spriječe prosjačenje uručuje im se kazna do 1.400 KM. 

Iz Disciplinskog centra za maloljetnike u KS-u navode da su djeca, na hiljade njih, prisiljena da svoj ekonomski spas traže na ulici te da su to većinom beskućnici. 

To su, navode, nezaštićena djeca izložena raznim rizicima i nasiljima koju kontroliraju stariji. 

Takvoj djeci u ovom centru pruže siguran prostor na određeno vrijeme te ih upućuju na institucije koje su zadužene za ostvarivanje njihovih prava. 

Također, u centrima ovog tipa bude im pružena mogućnost smještaja u kriznim situacijama, odnosno kad je vani temperatura ispod nule ili kad su gladni. 

Ovdje djeca, maloljetnici, prosjaci budu smješteni nekoliko dana dok ih ne preuzmu socijalne službe. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije