Posjetili smo: Prelijepi i opuštajući Kazani u kanjonu Željeznice (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Posjetili smo: Prelijepi i opuštajući Kazani u kanjonu Željeznice (FOTO)
/ FOTO: Radiosarajevo.ba, Velija Hasanbegović

U slučaju da ne znate kako da iskoristite ove predivne i rijetke sunčane dane, imamo prijedlog za vas. 

Posjetili smo predivne Kazane, najatraktivnije mjesto u kanjonu Željeznice. 

Na ovom lokalitetu voda je dugim nizom godina, jakim kretanjem i materijalom koji nosi, izdubila u svom dnu, u stjenovitoj podlozi, okrugla udubljenja, kazane – lonce, te se ima utisak kao da na tim mjestima voda ključa. 

Kazani su duboki od pola do jednog metra, promjera 30 do 70 centimetara, i često se susreću u koritu rijeke. Ovaj vrijedan prirodni fenomen ujedno predstavlja značajnu turističku atrakciju.

Oni se nalaze u kanjonu Željeznice, rijeke u središnjoj Bosni, koja nastaje od Godinjskog i Hrasničkog potoka. Oba potoka izviru u podnožju planine Treskavice i spajaju se kod sela Turovi, opština Trnovo. 


Dužina rijeke Željeznice od izvora do ušća izmjerena je oko 27 kilometara, a ulijeva se u rijeku Bosnu. Njene veće pritoke su Crna Rijeka koja izvire ispod obronaka Jahorine i Trebevića, a u Željeznicu se ulijeva kod Trnova, rijeka Bijela koja je desna pritoka rijeke Željeznice, a izvire ispod obronaka Jahorine i Trebevića.Rijeka Bijela se u Željeznicu ulijeva kod sela Kijevo. Pritoka Željeznice je i Kasindolski potok.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije