Posao popisivača žele ljekari, inžinjeri, penzioneri...

Radiosarajevo.ba
Posao popisivača žele ljekari, inžinjeri, penzioneri...

Foto: Avaz

Još je desetak dana preostalo do zatvaranja konkursa za popisivače i općinske instruktore za popis stanovništva 2013. u Bosni i Hercegovini, a već se prijavilo 10.000 kandidata više nego što će ih ukupno trebati!

Za privremeni oktobarski posao i zaradu do 600 maraka, javljaju se budući ljekari, inžinjeri, penzioneri, ali i zaposleni u propalim firmama.

U Agenciji za statistiku BiH su potvrdili da su se općinskim, odnosno gradskim popisnim komisijama do jučer prijavile 27.424 osobe. Najviše je nezaposlenih (18.375), studenata (7.914), a 1.135 osoba evidentirano je kao ostale kategorije stanovništva.

Reporteri Avaza jučer su obišli prostorije popisnih komisija širom BiH i svojim bilješkama posvjedočili da se nezaposleni jagme za oktobarski angažman i da se mnogi utrkuju i u potrazi za "štelom".  Kao i u svim sarajevskim općinama, uglavnom studenti i nezaposleni od ranih jutarnjih sati čekaju pred vratima općinskih popisnih komisija svoj red na testiranje.

Prema riječima Dubravka Malinovića, predsjednika Popisne komisije u Banjoj Luci, do sada se u ovom gradu za popisivače i instruktore prijavilo ukupno 868 osoba. U Zenici se na konkurs svakodnevno javlja i po 300 osoba. Već je evidentirano 1.420 kandidata, ali je njih 150 nepropisno popunilo formular. Među 260 Goraždana koji su se prijavili ima i nekoliko penzionera. Jedan od njih je zakoračio u devetu deceniju života.

U Travniku se već prijavilo skoro 100 kandidata više nego što će ih ukupno trebati. U Prijedoru se dnevno testira oko 100 kandidata, među kojim je najviše mladih. U Mostaru će za popis angažirati 653 popisivača, a na konkurs se već do jučer javilo skoro toliko osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije