Maida Zagorac: Došao je otpor sa margine i na marginu se ne vraćamo!

3
Radiosarajevo.ba
Maida Zagorac: Došao je otpor sa margine i na marginu se ne vraćamo!
Dž. K. / Detalji s Povorke ponosa

Danas se u Sarajevu održava treća Bh. povorka ponosa pod sloganom Otpor s margine.

Šetnja je počela u 12 sati u parku Safeta Isovića, te nastavi kroz ulicu Koševo, kao i ulicu Maršala Tita, do Trga BiH.

Učesnici povorke su stigli do Marijin-dvora gdje su se učesnicima obratili članovi organizacionog odbora.

Maida Zagorac kazala je da ulice pripadaju svima.

"Svako zahtijevanje dodatnih nameta znači onemogućavanje našeg postojanja na ulicama. Naš cilj je borba za javni prostor u kojem će se svako osjećati sigurno, bez da ima oko sebe zaštitarke i zaštitare i betonske ograde. Sa ovog mjesta šaljemo zahtjev za hitno usvajanje zakona o javnom okupljanju u svim kantonima", poručila je ona.

Zbog nepostojanja zakona LGBTIG osobe nisu u mogućnosti živjeti slobodno i ne ostvarivati svoja prava.

"To što ne postoji zakon o istospolonim partnerstvima, ne znači da tih partnerstava nema. Uobičajene situacije kao što je odlazak u kino, večera ili dodir, za osobe u istospolnim partnerstvima predstavljaju rizik, a samo zato što nekoga vole. 

LGBTIQ osobe žive u konstatntno govoru mržnje, koji prolazi nekažnjeno jer nije zakonski regulisan. Gdje postoji mržnja postoji i fašizam, a za mržnju važi isto kao i za fašizam "NO PASSARAN".

Naše ulcie moraju biti mjesto solidarnosti, mjesto zajedničke borbe svi onih koji su na margini u našem društvu, jer mi smo i rudari i rudarke, i Romi i Romkinje, i žene i osobe treće životne dobi i osobe koje žive u ruralnim sredinama i osobe koje trpe mobing i diskriminaciju na radnom mjestu. Mi smo svi oni i sve one koji se ne uklapaju nametnute društvene norme", kazala je Maida.

Dodala je ona da će zbog svega ovoga Povorka ponosa da postoji i da izlaskom na ulice pokažu na poteškoće sa kojima se susreću. 

"Imamo pravo da slobodno volimo, da živimo život bez straha, diskriminacije i predrasuda. Svi imamo pravo na sigurnost koju nećemo plaćati i slobodu da živimo. Povorka ponosa jer jasno poručujemo da kršenje prava nećemo dopustiti i da ćemo se svim aktivističkim sredstvima boriti, jer od svojih prava odustati nećemo, danas jasno i glasno poručujemo da je došao otpor sa margine, i da se mi više na marginu ne vraćamo", zaključila je Maida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije