Poruke sa današnjeg protesta u Sarajevu: "Neko se ovdje igra našim zdravljem i našim životima"

0
Radiosarajevo.ba
Poruke sa današnjeg protesta u Sarajevu: "Neko se ovdje igra našim zdravljem i našim životima"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Protest ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH

Ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je u ponedjeljak, 24. jula, održan protest centara civilnih inicijativa i organizacije civilnog društva koje okupljaju pacijente korisnike usluga Fonda solidarnosti, a nakon završetka mirnog okupljanja poslani su i zahtjevi. 

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti: 

"Povodom sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazane za 25. juli na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda - Rebalans Budžeta FBiH za 2023. godinu, Centri civilnih inicijativa i organizacije civilnog društva, koje okupljaju pacijente korisnike usluga Fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine, su još jednom pozvale zastupnike da iskoriste sve mogućnosti te zahtijevaju od Vlade FBIH poštivanje Zaključka Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku o potrebi izdvajanja sredstava za rad Fond solidarnosti FBIH kroz rebalans Budžeta FBIH za 2023. godinu, ali i Zakonom propisanu obavezu finansiranja rada Fonda solidarnosti FBIH", navodi se u saopštenju. 

Nevjerovatan transfer: Bivši igrač Dinama potpisuje za Barcelonu?

Nevjerovatan transfer: Bivši igrač Dinama potpisuje za Barcelonu?

Medijima se obratila i Enida Glušac, iz Udruženja osoba oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih bolesti Renesansa. Ona je rekla: "Surova realnost Bosne i Hercegovine je da najteži bolesnici i pacijenti na ulicama moraju tražiti svoje pravo. Ovo što vidite je samo mali broj, mrvica, pacijenata koji su obespravljeni, a ne traže ništa drugo osim onog što im zakonom pripada. To je pravo na liječenje i na život.

Ono što odvajamo cijeli život kao porezni obveznici postoji da bi u ovoj situaciji imali pravo na liječenje. Jako je teško kada oboljela osoba zna da lijek postoji, da bi mogla da se liječi, ali zbog stanja u državi i što se zakon ne provodi, primorana da bude na ulicama.

Protest ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Protest ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH

Oni najteži pacijenti nam se nisu pridružili danas, ali smo mi zato danas tu, mi smo njihov glas i u ime njih stojimo na ulici. Borimo se za prava onih koji su bolesni sada i za one koji će tek da dođu, jer u BiH ima sve više oboljelih.

Trenutno od metastatskog karcinoma dojke na listama čekanja se nalazi 209 žena. To je enorman broj, mnogo žena koje čekaju na liječenje. Neko se ovdje igra našim zdravljem i našim životima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije