Nakon sastanka s Pahorom, Dodik najavio dolazak vakcina u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Nakon sastanka s Pahorom, Dodik najavio dolazak vakcina u BiH
Predsjedništvo BiH / Članovi Predsjedništva BiH sa Borutom Pahorom

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović održali su sastanak u Sarajevu sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

„Veoma drag i uspješan sastanak. Ovo je naš nastavak razgovora o bilateralnim pitanjima. Nemamo otvorenih pitanja, zahvalan sam predsjedniku što nam je donio važnu vijestu da će donirati 4800 doza vakcina AstraZeneca kao podršku u ovako teškim trenucima i veoma cijenimo napore koje je učinio predsjednik Slovenije i sama Slovenija", istakao je Dodik

Poručio je kako su razgovarali o tome kako se boriti protiv pandemije. Slovenija radi na tome kako strateši raditi i kako da društvo najbolje odgovori na izazove pandemije, i kako pored ove pošasti izvući najbolje.

Pandemija je očigledno izazvala mnoge poteškoće ne samo ovdje, već širom svijeta.

"Mi smo sa Slovenijom najveći ekonomski partneri, ona je peta u rangu naših najvećih partnera.  Sloveniji je poznat stav BiH i o ilegalnim migrantima, gdje značajan broj njih ostaje ovdje, a koriste našu zemljju kao tranzitnu, a mi imamo kolateralnu štetu,gdje migranti postaju sve ratoborniji. Mi ovo pitanje ne možemo rješavati samostalno, EU ne dozvoljava dolazak migranata na njihovu teritoriju. Mi ovo moramo rješavati, ne možemo sami već sa EU u cjelini", poručio je Dodik

Istakao je kako će u narednom periodu prisustvovati Samitu Brdo-Brijuni, "imamo informaciju da ćemo u Sloveniji staviti sva ova pitanja na sto", poručio je Dodik.

"Jedno od najvažnijih pitanja je proširenje u EU, gdje još uvijek su EU integracije prihvatljive za BiH. Mi želimo da se definišu termini za neku daljnju integraciju. Želim da istaknem podršku inicijativi Slovenije. Bilo je odluka koje su motivisane političkim pristupom, trebalo bi učiniti novi elan u pogledu zemalja Zapadnog Balkana da se integrišemo na pravi način. Posjeta je veoma značajna u ovim uslovima pandemije“, poručio je Dodik.

Predsjednik Slovenije nakon obraća Milorada Dodika izrazio je zahvalnost zbog gostoprimstva članova Predsjedništva BiH i izrazio nadu u konstruktivan dijalog i rješavanje problemskih pitanja. 

"Veliko mi je zadovoljstvo da sam u prvi obilazak u drugom valu pandemije došao u prijateljsku posjetu BiH. Drago mi je da smo iskreno razgovarali o temama poput Brdo Brijuni koji bi trebao biti održan krajem mjeseca ili početkom narednog gdje se očekuje i dolazak francuskog predsjednika. Ostajemo oko jednog pitanja, a to je proširenje EU na Zapadni Balkan, rado bih vam rekao svoje mišljenje, a to je da je proširenje na EU geopolitičko pitanje i važno je za mir i sigurnost naroda Zapadnog Balkana, kao i za države EU. Moje mišljenje je da se u tom slučaju EU širi na zahtjevno područje, nadam se da ćemo osigurati zajednički interes stabilnosti i sigurnosti kompletne EU", poručio je Pahor.

Kazao je kako je strateška odluka o uključivanju kompletnog Zapadnog Balkana je veoma značajna.

Istakao je da očekuje otvorenu raspravu o tome kako smo svi odgovorni za vođenje vlastitih država, moramo jačati prijateljske odnose, važno je prihvatati razlike i pronaći rješenja-

"Slovenija je tradicionalno bila jeste, bila i biće zagovornik proširenja Zapadnog Balkana na EU. Zapadni Balkan je jedna od tema na dnevnom redu za vrijeme mog predsjedavanja, to osjećamo kao jednu dužnost da prispijevamo prema EU. Željeli bismo uraditi napredak u rješavanju kompleksnosti pitanja i rješenja na nivou EU", kazao je Pahor. 

Kako je najavljeno, Pahor će posjetiti i kontingent Slovenačke vojske u vojnoj bazi Butmir, koja djeluje pri operaciji EUFOR-a "Altea" u NATO štabu Sarajevo. U pratnji predsjednika Slovenije je i ministar odbrane Matej Tonin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije