Poruka Dodiku: "Atif Dudaković je slobodan čovjek i s njim se može sastajati svako"

16
L. M.
Poruka Dodiku: "Atif Dudaković je slobodan čovjek i s njim se može sastajati svako"
Foto: Arhiv / Atif Dudaković

Udruženje žrtava svjedoka genocida i Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" reagirali su nakon napada na generala Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića koji se sastao s članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem.

Javno su uputili poruku RTRS-u i predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku. Podsjetili su na nNekoliko činjenica koje su stvarne i relevantne u svakom pa i sudskom postupku.

"Armija Republike Bosne i Hercegovine je legitimna vojna formacija koje je priznala i Narodna skupština RS-a  i kao takva je sastavni dio Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zajedno sa HVO i VRS", naveli su.

Egipat se pridružuje južnoafričkoj tužbi za genocid protiv Izraela

Egipat se pridružuje južnoafričkoj tužbi za genocid protiv Izraela

Podsjetili su da je general Atif Dudaković slobodan čovjek.

"Atif Dudaković, general te iste priznate Armije Republike Bosne i Hercegovine, je po svim međunarodnim zakonima pa i srpskim slobodan čovjek i sa njim se može sastajati svako pa i član predsjedništva Bosne i Hercegovine", kazali su.

Napominju da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić presuđeni ratni zločinci po presudama međunarodnih sudova i 'njihovo veličanje i sastajanje nije normalno bar za demokratski svijet'.

Denis Bećirović i Atif Dudaković poručili: 'Odbrana Bosne i Hercegovine je sveta dužnost'

Denis Bećirović i Atif Dudaković poručili: 'Odbrana Bosne i Hercegovine je sveta dužnost'

"Stavljati u ravan onog ko je osuđen za ratni zločin sa onim ko nije je ravno plagiranju koji ste neki dan izveli pokazujući Bošnjačke žrtve iz Žepe kao žrtve Oluje", navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, protiv generala Dudakovića pred Sudom BiH vodi se postupak u kojem ga Tužilaštvo BiH tereti za "svjesno učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog uklanjanja stanovništva srpske nacionalnosti u opštinama Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Ključ i Sanski Most u drugoj polovini 1995. godine".

Hapšenje Dudakovića 2018. godine naišlo je na veliki osudu velikog dijela bh. javnosti, koji ističe da iza hapšenja Dudakovića i ostalih stoje politički razlozi, a ne ono što se navodi u izvještavanjima iz Tužilaštva.

Penzionirani general Armije RBiH Atif Dudaković, komadant legendarne "Sile nebeske", par mjeseci prije hapšenja govorio je za portal Radiosarajevo.ba.

"Meni je jasno da je na pozornici ratno-politička igra. Istine su torture, logori, ubistva, rušenja... Neka odgovaraju oni koji su za to odgovorni bez tutorstva, ucjenjivanja, sklanjanja, skrivanja, pomaganja nekih država i vapaja o ugroženosti nacionalnih interesa. Dosta tog glumatanja! Neka svaki sud radi po svojoj nadležnosti i savjesti. Šta su čekali do sada, 25 godina ili je u pitanju nova-stara politika. Žao mi je što se to sve toliko prelama preko BiH", kazao je tada Dudaković za Radiosarajevo.ba.

Dudaković je bio komandant odbrane Bihaća, a rukovodio je oslobodilačkom operacijom ''Sana 95''. Za vrijeme njegovog komandovanja oslobođena je okupirana teritorija u ratu protiv Vojske Srpske Krajine, Vojske Republike Srpske, Jugoslavije, "Crvenih beretki" i Narodnom odbranom Fikreta Abdića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije