Gacko / Poruka Bakira Izetbegovića: Osveta će biti izgradnja uređene europske države

31. 07. 2021. u 15:41:00 Fena

Shares: 1460

U Fazlagića Kuli kraj Gacka danas je obilježena 29. godišnjica formiranja Samostalnog gatačkog bataljona „Šargan“.

Tokom svečanosti je otkrivena i spomen-ploča s ispisanim imenima Gačana koji su poginuli u periodu od 1992. do 1995. godine kao pripadnici Armije RBiH, MUP-a RBiH, te kao civili.

Tokom ceremonije prisutnima se obratio predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Bakir Izetbegović na obilježavanju u Gacku - undefined

Foto: Fena: Bakir Izetbegović na obilježavanju u Gacku

Izetbegović je, govoreći o proteklom ratu, istaknuo žrtvu, trud i angažman uložen u odbranu BiH. Podsjetio je na izjavu rahmetli predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, koji je odbranu BiH nazvao „čudom bosanskog otpora“.

"Bošnjaci, bosanski patrioti su izvranredni ljudi. Nema šta nisu izdržali. Svugdje su bili dobri, ali nisu sve jedinice bile iste. „Šargan“ je sasvim sigurno jedna od najboljih jedinica Armije RBiH", izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je na uspjehe SGB „Šargan“ u odbrani, naročito Mostara, ali i ostalih ratišta širom BiH.

"Ovih dana počinje neko drugo poluvrijeme. Neće ono biti vojno. Učinit ćemo sve da ono bude političko i da polako nadjačamo i da se na svoj način osvetimo. Naša osveta će biti da ćemo napraviti jedno uređeno društvo, jednu europsku zemlju u kojoj će biti civilizacijski odnosi", kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da su Bošnjaci postali nezaobilazan faktor, ne samo u BiH nego na Balkanu.

"Nema više nijednog pitanja da, kada računaju šta će se desiti i kada razmišljaju šta će uraditi, u formulu ne ubace i bošnjački narod", poručio je Izetbegović.

Govoreći o negiranju genocida i pokušaje revidiranja historije, Izetbegović je kazao da će BiH braniti istina, ali i garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma poput SAD-a i Europske unije.

"NATO je u BiH. Ovdje su Amerikanci i Europljani. Nigdje otići neće", izjavio je Izetbegović.

Očuvanje istine

Naglasio je važnost očuvanja istine o dešavanjima iz prošlosti, upozorivši da se revidiranjem historije pokušavaju ostvariti ratni ciljevi.

Bakir Izetbegović na obilježavanju u Gacku - undefined

Foto: Fena: Bakir Izetbegović na obilježavanju u Gacku

"Ono što brani ovu zemlju jeste saznanje o tome na šta su naši ljudi spremni, a što je „Šargan“ posvjedočio. Šta je sve u stanju Bošnjak izdržati, pretrpjeti, nadjačati i pobijediti. Dobro znaju kakvi smo i dobro znaju da ovo ime, Šargan, je zasluženo. Neće vas šargan napasti ako ga ne dirate. Ako ga dirate, žestoko će odgovoriti", poručio je Izetbegović.

Svečanosti su prisustvovali i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago.

Tokom ceremonije su dodijeljene zahvalnice federalnom ministru raseljenih osoba i izbjeglica Edinu Ramiću, Kantonalnom odboru SDA HNK, poduzetniku Halidu Čustoviću, te arhitekticama Belmi Zvizdić i Amni Kovačević.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (22)