Porodice se opraštaju pred iznošenje tabuta iz fabrike akumulatora

Anadolija
Porodice se opraštaju pred iznošenje tabuta iz fabrike akumulatora
127 tabuta poredano je u bivšoj Fabrici akumulatora u Potočarima. Uskoro će učesnici Marša mira i članovi porodica da ih iznesu do Musale.

Poneki jecaj odzvanja u tišini bivše Fabrike akumulatora u Potočarima gdje su od jučer smješteni tabuti sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava.

Nakon 21 godinu 127 žrtava će napokon naći svoj smiraj u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. Nakon što su jučer u Potočare stigli tabuti sa srebreničkim žrtvama majke, sestre, braća, očevi, rodbina i prijatelji u tišini velike hale Fabrike akumulatora opraštaju se od Sejdalije, Muhidina, Vahdeta, Alije, Avdije, Vehbije, Ismeta, Safeta...

Nakon što učesnici "Marša mira Nezuk - Potočari 2016."  stignu na odredište u Potočare tabuti sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava će biti preneseni u Musalu Memorijalnog centra. 

U Memorijalnom centru Potočari - Srebrenica u toku su pripreme pred sutrašnji, 11. juli, dan sjećanja na Srebreničane koji su izgubili svoje živote tokom genocida koji se dogodio u tom bosanskohercegovačkom gradu 1995. godine. Sutra će na kolektivnoj dženazi vječni smiraj u Potočarima naći novih 127 žrtava.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u mezarju Memorijalnog centra je Avdija Memić koji je u trenutku smrti imao 14 godina.

Bit će ukopan zajedno sa amidžićem Halilom, koji je imao 16 godina, i sa amidžom Abdurahmanom. Mustafa Hadžović najstariji je među žrtvama koje će sutra biti ukopane. Imao je 77 godina.

Učesnici Marša mira uskoro će ove tabute iznijeti iz hale i prenijeti do Musale Memorijalnog centra, odnosno do mezarja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije