Porezna uprava FBiH zatvorila 26 objekata

Radiosarajevo.ba
Porezna uprava FBiH zatvorila 26 objekata

Inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, na osnovu obavještajno-istražnih radnji, izvršili su kontrolu 28 poslovnih objekata i zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno zatvorili 26 objekata

Od ukupnog broja kontrolisanih objekata, u 11 slučajeva utvrđeno je da poslovni objekti nemaju odobrenje za rad, zbog čega je izvršeno privremeno zatvaranje objekata, dok je kod tri kladionice privremeno zatvoreno 15 poslovnih jedinica koje nisu imale odobrenje za rad Federalnog ministarstva finansija na kontrolisanoj adresi.

Radi se o poslovnim jedinicama kladionica "BH Play" d.o.o. Kiseljak, "Petica Plus" d.o.o. Vitez i "Sport plus" d.o.o. Mostar.

U svim slučajevima izdato je rješenje o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti, a objekti su zapečaćeni zbog rada bez odobrenja nadležnog organa (u 11 slučajeva), zbog priređivanja igara na sreću putem poker/slot aparata bez odobrenja Federalnog ministarstva finansija, te zbog rada bez odobrenja Federalnog ministarstva finansija za poslovnu jedinicu kladionice na kontrolisanoj adresi. 

Vlasnicima objekata inspektori Porezne uprave FBiH izdali su 12 prekršajnih naloga u vrijednosti 15.500 KM, a u toku kontrola zatečeno je 16 neprijavljenih radnika. Zbog utvrđenih nepravilnosti u toku kontrola poslovnih jedinica kladionica, Porezna uprava Federacije BiH uputit će nadležnim sudovima zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka. 

Inspekcijski nadzor, u kojem su učestvovala 43 federalna inspektora, proveden je na području Sarajevskog, Hercegovačko- neretvanskog, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona. 

Porezna uprava FBiH skreće pažnju svima koji krše zakon da će pokrenuti aktivnosti izricanja sankcija, što podrazumijeva i podnošenje krivičnih izvještaja nadležnim tužilaštvima u svim slučajevima gdje postoji osnov sumnje da se radi o krivičnom djelu iz oblasti poreza, saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije