Poplave u Zenici i okolini (FOTO & VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Poplave u Zenici i okolini (FOTO & VIDEO)
Naselje Begov Han (Foto: Muhamed Pivić)

Jake kiše koje padaju već skoro cijelu sedmicu poplavile su mnoge dijelove Bosne i Hercegovine. Stanje je najkritičnije u Srednjobosanskom kantonu, gdje je u općinama Gornji Vakuf – Uskoplje, Jajce, Bugojno i Donji Vakuf proglašeno stanje elementarne nepogode.

Pogledajte foto-galeriju

Skoro pa blokiran put M-17

Zbog izlijevanja rijeke Bosne u naselju Nemila kod Zenice, saobraćaj koji se odvijao alternativnim putem potpuno je obustavljen. Trenutno se na putu M-17 koristi jedna traka puta naizmjenično na relaciji Zenica - Doboj.

http://www.youtube.com/watch?v=eQ1iNCEV0C0


U Zenici su najugroženije kuće na Bilimišću, Blatuši i ulici Kamberovića čikma, gdje je voda poplavila podrumske prostorije. Također, poplavljene su saobraćajnice i nekoliko kuća u Visokom, Kaknju i Maglaju. Poplavljeni su i dijelovi naselja Begov Han, nedaleko od Zenice uz rijeku Bosnu.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na sjednici u ponedjeljak donijela odluku o dodjeli novčane pomoći za 31 ugroženo domaćinstvo. Porodice će dobiti po 1.000 KM jednokratne pomoći, a Vlada zadužuje sve nadležne institucije i službe da preduzmu potrebne mjere za sanaciju štete.

Opada nivo vode, stanje i dalje alarmantno


Na području sarajevskog kantona najkritičnije je u prigradskim naseljima Osjek, Doglodi i Stup, a na terenu Vogošće pokrenuto je klizište, čijoj se sanaciji ne može još uvijek pristupiti. Kako u ponedjeljak javljaju iz CZ Kantona Sarajevo, svi vodostaji na rijekama u Kantonu Sarajevu su u opadanju, a stabilizira se i stanje na područjima ugroženim od poplava.

Kako ističu u Upravi civilne zaštite KS, stanje na ugroženom području općine Ilidža se također polako stabilizuje.

U općina Vogošća je u jutarnjim satima nivo rijeke Ljubine znatno opao tako da su se iseljene porodice iz ulice Donja Ljubina vratile u svoje domove. U saradnji s Elektrodistribucijom uključeno je napajanje električnom energijom.

Pripadnici civilne zaštite su konstantno na terenu i pružaju pomoć ugroženom stanovništvu.

Vodostaj Neretve na području Mostara opada i stanje se polako stabilizuje.

U Tuzlanskom kantonu stanje je bolje nego jučer. U Gračanici i Doboj Istoku nivo Spreče za 12 centimetara je niži nego jučer.

Na području Unsko-sanskog kantona tokom protekle noći vodostaj rijeka nije rastao, tako da je stanje za sada pod kontrolom. U Kulen-Vakufu, u kojem je do sada stanje bilo najteže, vodostaj je u blagom padu. Stanje je još kritično u naseljima Ripač, Otoka, Golubić i Pokoj.

Jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su konstantno u pripravnosti u Bihaću, Čapljini, Goraždu, Bijeljini, Orašju, Derventi, Kiseljaku i Sarajevu. U svom sastavu imaju između 50 i 100 vojnika, kojima su na raspolaganju kamioni i gumeni čamci.

Vodostaj rijeka niži, štete su višemilionske
Obustave saobraćaja zbog poplava
Zbog poplava otežan saobraćaj na putu M-17
Zenica: Visok vodostaj Bosne blokirao ulaz u grad
Kiše izazvale poplave (VIDEO)
Stanje se normalizira u sarajevskim prigradskim naseljima
U Osjeku stanje i dalje kritično

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije