Poplave ponovo prijete

Radiosarajevo.ba
Poplave ponovo prijete
Poplave u Doglodima u januaru (Foto: radiosarajevo.ba)

U protekla 24 sata došlo je do porasta vodotoka na području Tuzlanskog kantona (TK), saopćio je Federalni operativni centar civilne zaštite.

Opasnost izlijevanja Spreče

Prema izvještaju dežurnog na HA Modrac, blagi pad temperatura je, u toku noći, smanjio priliv vode u odnosu na juče, ali je ispust još uvijek na maksimumu. Vodostaj na HA Modrac u 07,00 sati iznosio je 199,90 m.n.m.

Rijeka Spreča se izlila i priobalno poplavila oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta. Otežano je kretanje za vozila na putnoj komunikaciji Kalesija - Gojčin zbog visokog nivoa vode u podvožnjaku. Nema ugroženih stambenih i infrastrukturnih objekata.

Rijeka Spreča se izlila i priobalno poplavila oko 130 hektara poljoprivrednog zemljišta u MZ Suha, Šerići, naselje Ciljuge i na jednom dijelu putne komunikacije R-469 Živinice - Dubrave - Kalesija. Ugrožena su dva stambena i jedan pomoćni objekat koji su u potpunosti okruženi vodom a nalaze se kod mosta u Ciljugama, te lokalni put Živinice -Dubrave koji vodi preko naselja Ciljuge. Vatrogasna jedinica Đurđevik je u stanju pripravnosti.

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac u 07,00 sati je 404 cm (kritična tačka kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava je 300 cm). Na području općine rijeka Spreča se izlila iz svog korita i poplavila priobalno oko 90 hektara poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih stambenih i drugih infrastrukturnih objekata.

Na području općine Doboj Istok Spreča se izlila iz svog korita i priobalno poplavila oko 50 hektara poljoprivrednih površina. Nema ugroženih stambenih i drugih infrastrukturnih objekata.

Doglodi i Osijek opet u kritičnom stanju

U općini llidža, na području Dogloda, došlo je do plavljenja poljoprivrednog dobra i lokalne ceste, a u Osijeku, u Bratunačkoj ulici, voda je došla do prvih kuća. Putna komunikacija je prohodna.

Na lokalitetu Bojnik - Rječica (općina Novi Grad) rijeka Bosna se izlila iz korita. Poplavljena je jedna kuća u ulici Dobroševička br. 1, te polja i priobalno zemljište, prenosi Fena.

Vodostaj rijeke Une jutros je iznosio 108 cm (kritična tačka je 100 cm). Nema informacija o izlijevanju vodotoka iz korita.

U toku proteklog dana došlo je do izlijevanja rijeke Sane u naseljima Alagića Polje, Krkojevci i Poljak gdje je poplaviljeno prioblano poljoprivredno zemljište. Stambeni i infrastrukturni objekti nisu ugroženi. Jutros je vodostaj rijeke Sane u blagom opadanju, a kako je došlo do prestanka padavina, očekuje se njeno povlačenje u korito.

Zbog obilnih kišnih padavina i naglog topljenja snijega, tokom proteklog dana, došlo je do značajnog povećanja vodostaja rijeka i hidroakumulacija na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U protekla 24 sata nivo Jablaničkog jezera porastao je za 184 cm, rijeke Neretve za 473 cm, rijeke Bune za 51 cm i rijeke Jasenice za 3 cm. Nema informacija o eventualnom izlijevanju rijeka iz korita. Trenutno vodostaji stagniraju ili su u blagom opadanju.

Raste i vodostaj Bosne

Na području Zeničko-dobojskog kantona vodostaj rijeka je veoma visok sa tendencijom opadanja.

Visina vodostaja rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici iznosio je: 20. februara u 9.00 sati 320 cm a u 23.00 sata 360 cm, dok je 21. februara u 1.00 sat bio 380 cm, u 7.30 sati 380 cm a u 9.30 sati 370 cm.

Podvožnjak u naselju Blatuša (općina Zenica) je pod vodom a saobraćaj se odvija otežano, dok je podvožnjak na ulazu u Zenicu zatvoren iz istog razloga. Takođe je podvožnjak u naselju Nemila pod vodom a putnička vozila mogu saobraćati pješačkom stazom.

Regionalni put prema Zavidovićima (desna strana obale rijeke Bosne) je zatvoren, saobraćaj se odvija zaobilaznicom.

U naselja Doboj-Ćatići došlo je do manjeg izlijevanja rijeke Bosne u toku noći na niže putne komunikacije ali nije dolazilo do prekida u saobraćaju.

U naselju Gornje Moštre (općina Visoko) zbog izlijevanja rječice Zimasnice došlo je do plavljenja dvorišta oko 5-6 kuća. Voda se povukla ali je ostala bara. U ostalim općinama nije bilo izlijevanja niti ugrožavanja ljudi i matrijalnih dobara, mada su rijeke dostigle kritične tačke izlijevanja.

U MZ Klokotnica, naselje Habibovići, na lokalitetu Lanište, općina Doboj Istok došlo je do ponovnog aktiviranja klizišta. koje trenutno onemogućava komunikaciju za vozila na lokalnom putu prema desetak stambenih objekata, saopćio je Federalni operativni centar civilne zaštite, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije