Poplave i klizišta na području Tuzlanskog kantona

Radiosarajevo.ba
Poplave i klizišta na području Tuzlanskog kantona

Vodostaj na brani hidroakumulacije Modrac jutros u 7 sati bio je 199,29 metara nadmorske visine, a u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 51 cm. Tačka preljeva na ovoj brani je 200 m.n.m, piše Fena.

Vodostaj Spreče izmjeren jutros na mjernom mjestu Karanovac, općina Gračanica, u 7 sati iznosio je 399 cm, a kritična tačka je 300 cm kada se poduzimaju redovne mjere odbrane od poplava.

Kako navode iz Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona, vodostaj Spreče na ovom mjernom mjestu je od jutros u blagom opadanju.

Spreča se izlila i priobalno poplavila oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta cijelom dužinom od Miričine do Stjepan-Polja. Zasad nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Vodostaj Turije u općini Srebrenik je 206,50 cm, a kritična tačka je 175 cm. Vodostaj je u opadanju, a poplavljeno je priobalno područje.

Na području općine Živinice došlo je do izlijevanja Spreče u naselju Ciljuge i plavljenja oko 15 ha poljoprivrednog zemljišta. Također, na području MZ Barice, u naselju Suha, Spreča se izlila i poplavila oko 15 ha poljoprivrednog zemljišta. Zasad nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Na području Doboj-Istoka Spreča se izlila iz korita i poplavila oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Također, putni pravac Kalesija-Gojčin je, zbog izlijevanja Spreče, u prekidu radi visoke vode ispod podvožnjaka. U funkciji je prijelaz preko Prnjavora.

U općini Teočak u naselju Jasikovići pokrenuto je klizište koje ugrožava stambeni objekt.

U Sapni u naselju Nezuk je reaktivirano klizište i ugrožen je stambeni objekt.

Na području općine Čelić u naselju Brnjik klizište ugrožava mjesno mezarje i put, u naselju Drijenča klizište ugrožava odvijanje saobraćaja na nekoliko lokalnih puteva, a u naselju Sitari, klizište ugrožava nekoliko stambenih objekata, saopćeno je iz Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije