Popis stanovništva: Popisni listići već u štampi

Radiosarajevo.ba
Popis stanovništva: Popisni listići već u štampi

Svi učesnici u popisu obavezni su da se striktno pridržavaju procedura i pravila propisanih u Metodologiji za pripremu, organizovanje i provedbu Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, kao i Uputstva za popisivače i opštinske/gradske instruktore i Uputstva osobe koje izdržavaju kazne u zatvorima i kazneno-popravnim ustanovama

To su popisni materijali koji se već štampaju, a među kojima su i Popisnica za osobe (P1), Upitnik za stan i domaćinstvo (P2), Kontrolni obrazac P3, javlja Fena.

Za razliku od toga u pripremi za štampu su uputstva za popisivanje lica u vojnim objektima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu i članova njihovih porodica, te materijali za postpopisnu anketu - kontrolni popis.

U Metodologiji se nalaze sva neophodna metodološka objašnjenja koja se odnose na cilj, jedinice popisa (osobu, domaćinstvo, stan) i njihova obilježja.

U ovom dokumentu sadržani su osnovni principi organizovanja i provođenja popisa, a razrađeni zadaci i postupci svih učesnika i neposrednih izvršilaca Popisa sa ciljem da se obezbijedi jedinstvenost u postupcima, sinhronizacija u toku priprema i provođenja Popisa.

Agencija za statistiku je, u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku pripremila i druge materijale za stručno-metodološko osposobljavanje državnih, entitetskih, kantonalnih i opštinskih/gradskih instruktora i popisivača za rad na terenu.

Popis je baziran na hijerarhiji koju svaki učesnik mora da poštuje. To znači da svaki učesnik tačno zna kome je odgovoran i od koga može da traži dodatne upute i pojašnjenja, saopšteno je iz Agencije za statistiku BIH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije