Popis stanovništva: Klub Bošnjaka stavio veto na zaključke Skupštine RS-a

Popis stanovništva: Klub Bošnjaka stavio veto na zaključke Skupštine RS-a
/ Anadolija
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) donio je odluku o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa na zaključke koje je Narodna skupština RS-a usvojila 21. juna.

U tom dokumentu Narodna skupština RS odbacuje odluka o metodologiji popisa i ne prihvata rezultate popisa stanovništva u BiH.

Šef bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović je pojasnio da je proceduralno napravljena apsurdna situacija, jer su još 22. juna, u 'Službenom glansiku RS-a' objavljeni zaključci Narodne skupštine RS-a u vezi s popisom u BiH, iako se o njima tada nije izjasnilo Vijeće naroda RS-a, čime je prekršen entitetski Ustav, te poslovnici o radu parlamenta i Vijeća naroda RS-a.

Međutim, kaže, nije samo prekršena ta procedura, već je Narodna skupština RS-a, iako je dala na objavu zaključke, uputila ih i na izjašnjavanje Vijeću naroda.

Tvrdi da je time "krenuo cirkus iz jedne zakonodavne institucije u RS-u", a Klub Bošnjaka želi da vidi kakav će stav zauzeti Ustavni sud o svemu što se dogodilo.

"Narodna skupština RS-a je postala generator rušenja Ustava i svih drugih procedura, propisanih poslovnicima o radu tih institucija", kazao je Hadžiomerović.

S ciljem da se ukaže na sve te propuste, iako nisu prvobitno mislili da regiraju na sporne skupštinske zaključke, jer nemaju pravno dejstvo, ipak su odlučili da na njih stave veto.

Zbog svega će uputi dopis predsjedniku Narodne skupštine RS-a, ali i OHR-u i ambasadama stranih država u BiH koje će upozoriti na takve neprihvatljive situacije u RS-u, kako se ne bi ponavljale u narednom periodu.

Ocjenjuje i da parlament RS-a nije mogao da raspravlja o zakonu o popisu u BiH u ovoj fazi.

"Oni mogu biti obavezujući samo za njena radna tijela, jer je Zakon o popisu u BiH usvojen na državnom nivou i za njega su glasali i poslanici iz RS-a", rekao je Hadžiomerović nakon sjednice Kluba Bošnjaka.

U 'Službenom glasniku RS-a', od 22. juna, objavljena dva zaključka Narodne skupštine RS-a u vezi s popisom u BiH, iako se o njima nije izjasnilo Vijeće naroda RS-a, čime je prekršen entitetski Ustav.

Objavljen je zaključak parlamenta RS-a o usvajanju informacije o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, kao i zaključci u vezi sa spomenutom informacijom.

Tek nakon što i Vijeće naroda razmotri skupštinske akte, ukoliko nema povrede vitalnog nacionalnog interesa nekog od konstitutivnih naroda i ostalih, oni mogu biti objavljeni u 'Službenom glasniku RS-a'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije