Popis: Prvo ćemo saznati broj stanovnika BiH, starosnu i spolnu strukturu

Radiosarajevo.ba
Popis: Prvo ćemo saznati broj stanovnika BiH, starosnu i spolnu strukturu

U skladu s planom aktivnosti na obradi popisnog materijala, objava konačnih rezultata popisa u Bosni i Hercegovini će započeti u 2015. godini.

Prvo će biti objavljen ukupni broj stanovnika, starosna i spolna struktura stanovništva, do nivoa naseljenih mjesta, izjavila je za Fenu Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose sa javnošću Agencije za statistiku BiH.

Prema njenim riječima, trenutno se radi na kontroli i validaciji podataka i definiranju pravila za izvođenje kategorija stanovništva, od kojih je najvažnija broj stalnih stanovnika BiH, odnosno rezidenata, u skladu sa Zakonom o popisu u BiH, Metodologijom popisa u BiH i međunarodnim preporukama.

"Za ovu aktivnost Delegacija Evropske Komisije u BiH osigurala je tehničku pomoć u vidu međunarodnih eksperata iz oblasti editovanja i kontrole popisnih podataka, koji počinju s radom u decembru 2014. godine. Statističke institucije također rade na pripremi diseminacionih tabela, kao i knjiga za objavljivanje rezultata popisa", rekla je Adembegović.

Dodala je da je u toku i redovna međunarodna monitoring misija u kojoj eksperti iz IMO tima, zajedno s osobljem iz statističkih institucija u BiH, rade na analizi do sada obrađenih podataka popisa.

Vijeće ministara BiH usvojilo je jučer, na sjednici u Sarajevu, Informaciju Agencije za statistiku BiH o aktivnostima na obradi podataka popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije