Popis, 7. dan: Istrage medijskih navoda, nema ozbiljnijih prekršaja

Radiosarajevo.ba
Popis, 7. dan: Istrage medijskih navoda, nema ozbiljnijih prekršaja

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine danas je uputila entitetskim zavodima za statistiku da u skladu sa zakonom i s opštinskim popisnim komisijama analiziraju sve navode u medijima, koji su se pojavili o nepravilnostima rada tokom dosadašnjeg popisa stanovništva u BiH. Ovo je potvrdila Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose s javnošću, na današnjoj pres-konferenciji Agencije za statistiku BiH u Sarajevu.

„Preporuka je da ukoliko se utvrdi da su navodi zaista istiniti i tačni i da se radilo o nepravilnostima, da se takvi popisivači isključe iz procesa popisa stanovništva“, kazala je Adembegović.

Povodom pojava da se u domaćinstvima popisivalo 20 do 30 članova domaćinstva istakla je da je Centralni popisni biro donio zaključak "da entitetski zaključak sačine informaciju o takvim pojavama i da se vidi u kojim opštinama i koliko je bilo popisnica s 20 do 30 članova". Nakon tog izvještaja Centralni popisni biro će razmatrati tu informaciju i donijeti adekvatna mišljenja, zaključke i preporuke.

Popis stanovništva u BiH i sedmi dan odvija se po planu i bez velikih problema na terenu pri čemu do sada, kaže, „Agencija za statistiku BiH nije dobila zvanično žalbi i pritužbi“:

„Sporadične pojave rješavaju se „u hodu“ na lokalnom nivou odnosno nadležnih opštinskih popisnih komisija“, kaže Adembegović.

Komentirajući da li zbog određenih nepravilnosti može doći u pitanje validnost popisa stanovništva kazala je da "do sada Agencija za statistiku BiH nije zabilježila velike nepravilnosti koje krše zakon i metodologiju“.

Krše se samo neka sitna pravila u uputstvima u radu popisivača, što se odmah rješava na nivou opštinskih popisnih komisija i na nivou entiteta. Dakle, nije zabilježen nijedan tako ozbiljan prekršaj da bi ugrozio popis stanovništva“, istakla je Adembegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije