Popis 2013: Posmatrači uočili napredak, ali...

Radiosarajevo.ba
Popis 2013: Posmatrači uočili napredak, ali...

Upravni odbor Međunarodne posmatračke operacije (IMO) za popis stanovništva2013, završio je svoju ​​8. misiju u Bosni i Hercegovini. IMO je osnovala Evropska komisija na poziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za nadgledanje priprema i provedbe popisa u skladu sa međunarodnim standardima. Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, koji se trebao provesti u aprilu 2013, odgođen je za period 1.-15. oktobar 2013.

Misija IMO je provedena od 18. do 22. marta 2013, a sljedeća je predviđena za maj 2013.

Upravna grupa ove posmatračke operacije, pod predsjedanjem Pietera Everaersa, direktora Saradnje evropskog statističkog sistema, uočila je napredak u nekoliko oblasti tehničkih priprema popisa: poboljšanja u obradi podataka i metodologije, kao i usvajanje plana rada od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Agencija prekjučer nije raspravljala o metodologiji, odnosno o tome hoće li se građani izjašnjavati samostalno ili na osnovu odgovora koje popisivač bude čitao. Podsjetimo, da bi se izbjegle zabune i pogrešni odgovori, većina istraživanja i organizacija koje se bave ovim pitanjem ukazuju da bi najbolje bilo građanima pročitati moguće odgovore.

Ipak…:

IMO izražava zabrinutost zbog niza oblasti u kojima se pripreme moraju  ubrzati  radi ispunjavanja dogovorenih rokova kako bi se popis održao u oktobru. Te oblasti su koordinacija i saradnja između ključnih aktera i donositelja odluka, dogovor o upitniku, usvajanje finansijskog plana i finalizacija kartografije.“

Lokalne vlasti tvrde da je u srijedu, na sastanku popisnog biroa Agencije za statistiku BiH definitivno dogovoren prijedlog o formi upitnika za popis stanovništva. Prema određenim informacijama, i opet je prevladalo mišljenje da se zadrži model popisnice sa probnog popisa, odnosno da se, za pitanje o nacionalnom, odnosno etničkom izjašnjavanju, ostave odgovori: „Bošnjak, Srbin, Hrvat i Ne izjašnjava se“, bez opcije „Ostali“.

Direktor Agencije Zdenko Milinović tu je popisnicu, javljaju mediji, dostavio ministru saobraćaja i komunikacija BiH Damiru Hadžiću, koji koordinira aktivnosti u vezi s pripremama popisa. Međutim, Hadžić je naredio  da se naprave dvije potpuno nove popisnice - jedna s otvorenim pitanjima i ona u kojoj bi se kao opcija kod nacionalnog izjašnjavanja našla i "Ostali".

Te tri popisnice trebale bi biti poslane Kolegiju Vijeća ministara te bi to tijelo trebalo izabrati finalnu verziju. No, to nije jedini problem. Naime, iz RS-a ne daju da riječi "Bosna i Hercegovina" budu u logotipu popisa, odnosno bilo gdje u popisnici. Također, traže i da metodologija provođenja popisa bude različita u entitetima, što je potpuno nerazumno i moglo bi dovesti do nove odgode popisa.

Zvaničnici na ove navode, zasad, nemaju komentara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije