Popis 2013: Međunarodni posmatrači od utorka u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Popis 2013: Međunarodni posmatrači od utorka u Sarajevu

Članovi Međunarodne monitoring misije  za Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, dolaze sutra u Bosnu i Hercegovinu i boraviće do petka, 19 jula.

Cilj 11. redovne posjete je procjena napretka u pripremama za popis i provedbu ranije datih preporuka i poštivanja međunarodnih standarda sa akcentom na pripremu materijala za obuku popisnog osoblja; razvoj  IT infrastrukture, Centralnog informacijskog sistema i Sistema za dnevno izvještavanje, te informisanje javnosti o popisu.

Službeno je usvojen budžet Popisa, potpisan ugovor za grant sa EU i donesene odluke o podjeli troškova i sredstava između Agencije i entitetskih zavoda za statistiku; pripreme na izradi popisnih mapa su u završnoj fazi a pronađeno je rješenje za popis stanovništva, domaćinstava i stanova na međuentitetskoj liniji; finalizirane su Popisnice, Uputstva i Priručnici; formirane Popisne komisije lokalne samouprave, a izbor općinskih i gradskih instruktora je u toku“, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije