Pooštrena kontrola, graničari traže i recepte za lijekove

Radiosarajevo.ba
Pooštrena kontrola, graničari traže i recepte za lijekove

Mnogi građani Bosne i Hercegovine koji su putovali u Hrvatsku u posljednja dva mjeseca neugodno su iznenađeni pooštrenim kontrolama Hrvatske granične policije, koja doslovno „do gola" pregleda putnike i vozila, piše danas Dnevni avaz.

Pri tome, javlja agencija Fena, provjeravaju se i posjeduju li putnici recepte za lijekove koje nose sa sobom.

Pooštrene kontrole predstavljaju pripreme Hrvatske za 1. juli kada će ova zemlja zvanično postati članica Evropske unije. Cilj je da u Šengenski prostor uđe već do kraja 2015. te je Vlada Hrvatske najavila višemilionska ulaganja za jačanje kontrola hrvatskih granica prema BiH, Srbiji i Crnoj Gori, s obzirom na to da ona postaje tzv. vanjska granica EU.

Upravo u toj činjenici, očito, leži i problem za bh. građane, jer u Zakonu o nadzoru državne granice Hrvatske, kako je pojašnjeno, jasno stoji da se „osnovna granična kontrola" obavlja nad osobama koje su državljani država članica evropskog ekonomskog prostora, a nad svim ostalim osobama, uključujući i građane BiH, obavlja se tzv. temeljita kontrola.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije