Ponovo zaustavljeni vozovi

Radiosarajevo.ba
Ponovo zaustavljeni vozovi

Samostalni sindikat željezničkih radnika BiH od danas je u štrajku na području koje pokrivaju Željeznice Federacije BiH, javljaju agencije.

Štrajk je najavljen nakon što je Uprava željeznica odbila ispuniti zahtjeve sindikata o promjenama pravilnika o radu kojim se smanjuju plate zaposlenima.

Prema pravilniku o radu kojeg je donio Nadzorni odbor Željeznica FBiH 09. novembra 2009., plaće se zaposlenicima s najnižom platom smanjuju za 33 posto, a ostalim zaposlenicima za 100 do 600 KM.

Upravo takva odluka podijelila je sindikate, pa je Sindikat mašinovođa-strojovođa nedavno štrajkovao upravo zbog te odredbe, jer je, kako kaže predsjednik ovog sindikata Vernes Buljugija, nepravedno da radnici sa stručnom spremom primaju istu platu kao i visokoobrazovani uposlenici Željeznica.

Međutim, Samostalni sindikat željezničkih radnika drukčijeg je stava, i prema njima je, kako piše Oslobođenje u četvrtak, takva odluka jasan signal da visokoobrazovani radnici nisu dobrodošli u Željeznice FBiH, pri čemu Uprava svojim članovima ni pod kojim uslovima ne smanjuje plate.

U ovom sindikatu također smatraju da Uprava i Nadzorni odbor godinama rade na razbijanju i usitnjavanju sindikata, kako bi njihove sporne odluke i postupci lakše prolazili. Poručuju također, da „su učinili sve kako do ovog štrajka ne bi došlo“, ali da su bili primorani na takav postupak.

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije