Ponovo udišemo otrov: Sarajevo je večeras treći najzagađeniji grad na svijetu

7
Radiosarajevo.ba
Ponovo udišemo otrov: Sarajevo je večeras treći najzagađeniji grad na svijetu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Smog i magla ponovo u Sarajevu

Sa indeksom od jezivo nezdravih 235, Sarajevo je večeras, 20. novembra, treći najzagađeniji grad na svijetu, javio je IQAir. 

Zagađeniji od nas samo su Lahore u Pakistanu i Delhi u Indiji. 

Isti izvor navodi kako je koncentracija čestica PM2.5 u Sarajevu trenutno 37 puta veća nego što to preporučava Svjetska zdravstvena organizacija, a savjeti na stranici IQAir su - ako ste kući, zatvorite prozore, a ako morate izlaziti vani, obavezno nosite masku.

Društvo novinara BiH poziva na solidarnost: "Samo tako možemo prestati biti taoci politike"

Društvo novinara BiH poziva na solidarnost: "Samo tako možemo prestati biti taoci politike"

I na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda upozorava se da je zrak u Sarajevu posebno nezdrav na području Vogošće, Bjelava i Otoke, dok je u Zenici gdje se večeras također 'teško diše', najzagađenije na području Tetova. FHMZ upozorava:

"Značajno povećana mogućnost simptoma respiratornih smetnji i otežano disanje kod plućnih bolesnika (poput astme), djece, starijih osoba, osoba aktivnih na otvorenom (uključujući radnike na otvorenom), osoba sa određenim genetskim predispozicijama za razvoj bolesti, osobe sa ograničenom kvalitetom ishrane. Mogući simptomi respiratornih bolesti kod bilo koga

Zagađenje na svijetu
Foto: Iqair.com: Zagađenje na svijetu

Osobe sa plućnim bolestima (poput astme), djeca, stariji, osobe koje su fizički aktivne na otvorenom, osobe sa određenim genetskim predispozicijama za razvoj bolesti i osobe sa ograničenom kvalitetom ishrane bi trebale izbjegavati ikakve aktivnosti na otvorenom. Svi ostali bi trebali smanjiti sktivnosti na otvorenom."

Na linku OVDJE možete pratiti naredna ažuriranja, kako ih IQAir bude objavljivao, dok FHMZ podatke možete pratiti OVDJE.

Zagađenje u FBiH
Foto: FHMZBiH: Zagađenje u FBiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije