Ponovo se oglasila američka ambasada: "Neprovođenje odluka visokog predstavnika otežava situaciju"

3
Radiosarajevo.ba
Ponovo se oglasila američka ambasada: "Neprovođenje odluka visokog predstavnika otežava situaciju"
Foto: Fena / Američka ambasada u BiH

Američka ambasada se oglasila na platformi X gdje komentarišu ekonomsku situaciju u BiH.

"Potencijalni investitori žele znati #GdjeIdeNovac kada planiraju ulaganje.

Izvještaj o investicionoj klimi za BiH za 2024. godinu koji je pripremio @StateDept preporučuje im da obave rigoroznu due diligence analizu prije nego što investiraju u Bosnu i Hercegovinu.

Šta kažu Ženevske konvencije: Može li se rat odvijati po pravilima?

Šta kažu Ženevske konvencije: Može li se rat odvijati po pravilima?

To uključuje izbjegavanje izloženosti sankcijama SAD-a i provjeru prava na vlasništvo nad zemljištem kako bi se izbjeglo uključivanje u potencijalno ilegalne i/ili neustavne aranžmane.

Ovo je posebno važno u bh. entitetu Rs, gdje akcije lidera usmjerene ka secesiji, napori da se neustavno preuzme kontrola nad državnom imovinom, te neprovođenje odluka visokog predstavnika stvaraju pravne rizike koji dodatno komplikuju poslovnu klimu.

Potencijalni investitori trebaju potražiti kvalifikovano pravno savjetovanje kako bi se informisali o uticajima odluka Ustavnog suda BiH iz jula 2024. godine, koje su presudile u dva visoko profilisana slučaja da entiteti nisu nadležni da raspolagaju državnom imovinom na bilo koji način, uključujući prijenos prava, zakup, koncesiju ili privremenu upotrebu.

Sud je također jasno stavio do znanja da bilo kakva promjena namjene državne imovine predstavlja raspolaganje, što je izričito zabranjeno", stoji u objavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije