Ponovo odgođen izbor potpredsjednika Narodne skupštine RS-a

Radiosarajevo.ba
Ponovo odgođen izbor potpredsjednika Narodne skupštine RS-a

Prva posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) bit će održana 10 . decembra, saopćio je nakon današnje sjednice kolegija predsjednik parlamenta ovog bosanskohercegovačkog entiteta Nedeljko Čubrilović.

U obraćanju novinarima Čubrilović je kazao da će se u okviru posebne sjednice NS-a RS-a izvršiti izbor delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća naroda RS-a, generalnog sekretara Narodne skupštine i parlamentarna radna tijela.

"Iako je to bilo ranije najavljeno potpredsjednici Narodne skupštine RS-a neće biti izabrani na ovoj sjednici zbog nedostatka političkog konsenzusa", naveo je Čubrilović.

Odbio je da pobliže objasni "nedostatak političkog konsenzusa", te izrazio uvjerenje da će narodna skupština dobiti potpuno rukovodstvo do konca decembra.

Radovan Višković, šef poslaničkog kluba SNSD-a, je naveo da vladajuća parlamentarna većine u RS-u neće pristati na izbor ostala tri potpredsjednika sve dok ne dođe do konstituiranja vlasti na nivou BiH.

"Mi čekamo da vidimo kako će se ponašati Koalicija Domovina pa ćemo onda i glasati oko izbora potpredsjednika. To nije nikakvo političko uvjetovanje, ali smo vidjeli da je Domovina na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine predložila da potpredsjednici iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda budu iz njenih redova. Međutim i stranke većine imaju Hrvate, narodne poslanike, pa i one mogu dati potpredsjednika", naveo je Višković.

Podsjećamo, shodno odredbama Ustava RS-a o principu ravnopravne zastupljenosti konstitutivnih naroda u rukovodećem tijelu zakonodavne vlasti RS, dvojica potpredsjednika biraju se iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda. Ta ista obaveza slijedi i iz odredaba Poslovnika o radu Narodne skupštine RS-a, kao i obaveza da trećeg potpredsjednika daje najveća opoziciona stranka, u ovom slučaju SDS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije