Poništene presude Leloviću i Taliću

Radiosarajevo.ba
Poništene presude Leloviću i Taliću

Vrhovni sud FBiH je na sjednici održanoj 13. januara, a povodom žalbi kantonalnog tužitelja u Sarajevu i branitelja optuženih Ademira Lelovića i Berina Talića protiv presude Kantonalnog suda u Sarajevu, donio rješenje kojim su uvažene ove žalbe te je ukinuta presuda i u ovom predmetu određeno održavanje pretresa pred Vrhovnim sudom FBiH.

Presuda je ukinuta zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka učinjenih u prvostepenom postupku.

Istovremeno, Vrhovni sud FBiH donio je rješenje kojim je produžio pritvor Leloviću i Taliću, optuženima za pomaganje u ubistvu maloljetnog Denisa Mrnjavca.

Lelović je osuđen presudom Kantonalnog suda u Sarajevu na 14, a Talić na 4 godine zatvora zbog pomaganja u ubistvu Nerminu Sikiriću. Prema navodima iz prvostepene presude, Lelović je taj koji je u tramvaju prepunom putnika započeo svađu sa njemu nepoznatim Denisom Mrnjavcem, jer ga je ovaj "krivo" pogledao. Lelović je zatim udario Mrnjavca bokserom u glavu te dodao nož Sikiriću koji je 16-godišnjaka ubo u predjelu stomaka nanijevši mu smrtonosne povrede.

Talić je, pak, Mrnjavca udario šakom prije nego što će ga Sikirić napasti nožem.

Maloljetni Nermin Sikirić je za ovo ubistvo ranije pravomoćno osuđen na deset godina zatvora, što je maksimalna kazna propisana za maloljetnike. On ovu kaznu već izdržava u KPZ Zenica.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije