Poništen konkurs za izbor direktora DEI-a

Radiosarajevo.ba
Poništen konkurs za izbor direktora DEI-a

Minimalne ocjene za bošnjačke kandidate


Odbor za žalbe Agencija za državnu službu poništio je u ponedjeljak konkurs za imenovanje direktora Direkcije za Evropske integracije (DEI) BiH, saznaje „Dnevni avaz“.

Odluka je donešena na osnovu žalbe zbog kršenja konkursne procedure i neregularnosti tokom pismenog dijela ispita, a žalbu je podnijela Bisera Turković, kandidatkinja za mjesto direktora, inače višegodišnja ambasadorica BiH (SAD, Mađarska, OSCE, Hrvatska), koja uživa snažnu podršku Stranke demokratske akcije.

Turkovićeva je pala na pismenom ispitu za direktora Direkcije za evropske integracije, dok su ostali kandidati (Lidija Topić i Nevenka Savić) zadovoljili postavljene kriterije.

Međutim, Bisera Turković u žalbi je navela, kako piše „Dnevni avaz“, „da su kandidati doslovno prepisivali cijela poglavlja zakona, a osim toga su srpski i hrvatski članovi Komisije favorizirali Lidiju Topić i Nevenku Savić, a istovremeno davali minimalne ocjene bošnjačkih kandidata“.

"Nije znala elementarno gradivo"


S druge strane, urednik magazina „Slobodna Bosna“, Senad Avdić, piše: „Bisera Turković već sedamnaest je godina ambasadorica BiH (…) i sve je te diplomatske funkcije preuzimala po podrazumijevajućoj inerciji, političkoj, stranačkoj, klijentelističkoj... Kada je prvi put, prošlog mjeseca, gospođa Turković došla 'Bogu na istinu', provjeru znanja neophodnog za novu funkciju na koju 'puca' - direktora Direkcije za evropske integracije, pala je na ispitu, dakle nije znala elementarno gradivo. Od tada ne prestaje vrištati i zapomagati kako je 'žrtva politike'; ko biva, sve diplomatske funkcije do sada je obnašala zahvaljujući stručnosti i znanju, a uprkos nepovoljnom političkom kontekstu“.

Neregularnostima tu nije kraj, tvrdi „Avaz“, jer je nedavno na sjednici Vijeća ministara utvrđeno da Sanja Jokić, savjetnica predsjedavajućeg VM-a Nikole Špirića ne može biti članica Komisije za imenovanje jer uopće nije državni službenik.

Ovakvom izboru i imenovanju usprotivili su se i Samir Rizvo i Emina Kadrić, također, članovi Komisije, a ukupni postupak bio je „pod budnim okom Ureda visokog predstavnika u BiH, kao i Ureda ombudsmena BiH“, stoji u „Avazu“ od utorka, 9. juna 2009.

Novi konkurs

Odlukom Odbora za žalbe ADS procedura je vraćena na početak te se očekuje da predsjedavajući Vijeća ministara raspiše ponovno konkurs za imenovanje direktora Direkcije za Evropske integracije BiH.

Ovakvim raspletom višemjesečne sage oko izbora novog direktora DEI-a samo se dodatno usložnjava niz problema u odnosima Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom. Gorući problem liberalizacije viznog režima, sasvim je izvjesno, lakše bi bilo riješiti da funkcija direktora DEI-a nije upražnjenja već mjesecima, ali politički pritisci i manipulacije od strane vladajućih političkih stranaka mjesecima održavaju „status quo“.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije