Pomoć za najugroženije penzionere u FBiH

Radiosarajevo.ba
Pomoć za najugroženije penzionere u FBiH

Vlada Federacije BiH povećala je jučer broj penzionera kojima će subvencionirati račune za električnu energiju. Do sada su pravo na ovu pomoć imali svi penzioneri koji primaju minimalnu penziju čiji je iznos 310 KM, a Vlada je danas ovaj prag povećala na 414 maraka. To je inače iznos zagarantovane penzije u FBiH.

Kako je novinarima u Sarajevu rekao federalni premijerNermin Nikšić subvenciju će moći koristiti i oni čija se srazmjerna penzija isplaćuje iz Republike Srpske. Iznos ove penzije manji je od 310 maraka, no ovi penzioneri, prema ranijoj odluci nisu imali pravo na pomoć.

Ovom odlukom pomoć će dobiti dodatnih 70.000 penzionera – ukupan broj naših najstarijih koji će primiti ovu pomoć tako se popeo na 300.000, a pored njih pravo na subvenciju imaju redovni primaoci socijalne pomoći.

Uslov da bi se dala subvencija, upozorio je premijer Nikšić, jeste to da mjesečna potrošnja električne enegije bude 268 KwH (Elektroprivreda BiH), odnosno 348 KwH (Elektroprivreda HZHB).

Pored navedenog, Vlada je jučer na sjednici donijela i odluku kojom je izjednačila propise o reprezentaciji i poklonima u FBiH, potom Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika ugljena kao i bilans energetskih potreba Federacije BiH u ovoj godini.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije