Pomoć najugroženijim kategorijama: BiH od EU dobila 70 miliona eura za energetsku stabilnost

5
Hina
Pomoć najugroženijim kategorijama: BiH od EU dobila 70 miliona eura za energetsku stabilnost
Foto: EU Delegacija / Zastava BiH i EU

Europska komisija odobrila je 70 miliona eura pomoći Bosni i Hercegovini za suočavanje s posljedicama poremećaja na tržištu energenata koje je izazvala ruska agresija na Ukrajinu, objavila je Delegacija EU u Sarajevu.

Kako je pojašnjeno, iz sjedišta Evropske komisije Bosni i Hercegovini dostavljen je potpisani sporazum o finansiranju paketa energetske podrške u vrijednosti od 70 miliona eura kroz koji će se pružiti pomoć najugroženijim domaćinstvima u toj zemlji u suočavanju s rastućim cijenama i osigurati podrška energetskoj tranziciji.

Isplata prvog dijela pomoći od 63 miliona eura ipak će biti uvjetovana pozitivnom ocjenom Europske komisije o realizaciji mjera vezanih za energetsku tranziciju zemlje, koje je Vijeće ministara BiH usvojilo u decembru.

Dženad Džino objavio fotografiju sa bh. planine: Prirodni fenomen koji se zaista rijetko viđa

Dženad Džino objavio fotografiju sa bh. planine: Prirodni fenomen koji se zaista rijetko viđa

Udar na domaćinstva

"Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine doveo je do značajnog povećanja cijena domaćinstvima, uključujući račune za energente. Evropska unija je odani prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, a paket energetske podrške osmišljen je da pomogne zemlji u suočavanju s trenutnim izazovima", izjavio je Johann Sattler, šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Pojasnio je kako će najugroženije porodice dobiti više od dvije trećine svih sredstava dodijeljenih Bosni i Hercegovini, dok će ostatak biti usmjeren ka poboljšanju energetske efikasnosti u domaćinstvima i privatnom sektoru.

Paket energetske podrške Zapadnom Balkanu najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom posjete regiji u oktobru 2022. Tim je paketom za ove namjene osigurano ukupno milijardu eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije