♡ / Pomoć najugroženijim: Crveni polumjesec Turske u BiH poslao 60 tona kurbanskog mesa

01. 08. 2020. u 17:23:00 Anadolija

Shares: 15

Crveni polumjesec Republike Turske koji za vrijeme bajramskih praznika svake godine donosi radost u brojne domove, i ovog Kurban-bajrama širom Bosne i Hercegovine podijelit će više od 60 tona kurbanskog mesa.

Predstavnik turskog Crvenog polumjeseca u BiH Suat Sokullu za AA je kazao da su već počeli sa podjelom kurbana, dodajući kako planiraju podijeliti meso na brojnim lokacijama širom BiH.

"Dio kurbanskog mesa bit će podijeljen za sedam narodnih kuhinja, a ostatak ćemo podijeliti ljudima koji su u stanju socijalne pomoći. Želimo da i ti ljudi osjete radost i sreću Bajrama", rekao je Sokullu.

Istakao je da će kurbansko meso biti podijeljeno i ljudima u udaljenim ruralnim krajevima BiH kako bi im na taj način bar malo pomogli i uljepšali bajramske praznike.

Naglasio je da će paketi od po pet kilograma kurbanskog mesa biti podijeljeni socijalno-ugroženim domaćinstvima na 80 lokacija u BiH, među kojima su stari i iznemogli, socijalno ugroženi, pripadnici romske zajednice, kao i ostale ranjive kategorije.

Dodao je da će dio kurbanskog mesa biti podijeljen Narodnoj kuhinji Merhameta, kuhinji MFS-EMMAUS-a, narodnoj kuhinji u Zenici, SOS Dječijem vrtiću u Goraždu, kuhinjama Crvenog križa u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Vlasenici i Bijeljini, napominjući da će to meso biti korišteno i za spremanje obroka za privremene prihvatne centre za migrante u Unsko-sanskom kantonu.

Istakao je da su već uručili meso Kantonalnoj bolnici Zenica, te Zavodima za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin, Baković i Pazarić, podsjeĆajući da je u organizaciji Crvenog polumjeseca Republike Turske i prošle godine u BiH podijeljeno oko 55 tona kurbanskog mesa.

Tokom podjele kurbana u Bosni i Hercegovini je boravio i generalni direktor za kulturu i umjetnost Crvenog polumjeseca Republike Turske Ilyas Yildirim.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA