Poljska želi da EU bude otvoreni sistem

Radiosarajevo.ba
Poljska želi da EU bude otvoreni sistem

Generalni plan poljskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije je da se Evropa drži otvorenim sistemom i u internom i u eksternom smislu, izjavio je danas u Sarajevu ambasador Republike Poljske Jerzy Chmielewski, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom. 

Po njegovim riječima, to znači da evropski projekt ne treba da se zaustavi na zemljama koje su već članice Evropske unije, nego da Evropa drži otvorena vrata i za druge zemlje koje su kandidati ili koje imaju evropsku perspektivu.
 
„U tom sklopu i zemlje takozvanog zapadnog Balkana držimo kandidatima za EU i zemlje koje imaju kristalno jasnu evropsku perspektivu, što se nas tiče, dakle što se tiče Varšave“, kazao je ambasador Chmielewski. 

Međutim, dodao je, najveći dio zadatka je na tim zemljama da to naprave. 

Po njegovim riječima, dobar primjer je Hrvatska koja je završila svoje pregovore i koja će najkasnije do 1. jula 2013. godine postati punopravna članica EU. 

„Isto tako, dobar primjer je Srbija koja će položiti zahtjev za članstvo dok Poljska predsjedava Vijećem EU. Neke druge zemlje ovog prostora, one su već položile taj zahtjev, kao Crna Gora i Makedonija. Sada je red na BiH da učini isto to, ali da bi to mogla učiniti ona treba da ispuni uvjete“, kazao je poljski ambasador, navodeći da su ti uvjeti poznati. 

„Mislim da su to realni uvjeti, nisu preuveličani, nisu veći nego što su bili i za neke druge zemlje“, kazao je ambasador Chmielewski. 

On je danas u Sarajevu prisustvovao predstavljanju Zajedničke vizije Generacije BiH za Evropu.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije