Poljoprivrednici najavili protest ispred vlade ZDK

Radiosarajevo.ba
Poljoprivrednici najavili protest ispred vlade ZDK


Poljoprivrednici Zeničko-dobojskog kantona najavili su za danas protest ispred sjedišta Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

"Nakon protesta održanog na prostoru Lašvanske petlje 13. maja ove godine, poljoprivrednici s područja Zeničko-dobojskog kantona ponovo su primorani svoja prava tražiti na ulici", saopćeno je iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Zeničko-dobojskog kantona.

Njihovi zahtjevi su ostali isti i odnose se na isplatu dugovanja za proizvodnje iz 2012. godine - oko 650.000 KM i isplatu dugovanja za tzv. uređenje zemljišta - oko 2,8 miliona KM. Također, traže održavanje vanredne sjednice Vlade ZDK-a  i ostavku resornog ministra poljoprivrede u Vladi ZDK-a Bojana Bošnjaka.

"Ne želimo obećanja i odgađanja. Ovo čekanje je odvelo poljoprivrednike u propast, proizvodnje nestaju, poljoprivrednici su prezaduženi, cijene divljaju, a poticaja nema", navodi potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK-a Sedin Biogradlija i dodaje da pojedini poticaji kasne gotovo 17 mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije