Poljoprivrednici FBiH traže isplatu poticaja do 26. juna

Radiosarajevo.ba
Poljoprivrednici FBiH traže isplatu poticaja do 26. juna


Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije Bosne i  Hercegovine Avdo Muslimović danas je na konferenciji za medije u Sarajevu, po ko zna koji put, najavio masovne proteste ukoliko Vlada FBiH ne isplati zaostale poticaje iz 2012.

Novi rok koji je dat premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću i ministru finansija Anti Krajini da to učine je 26. juni, javila je Fena.

Muslimović je naglasio da su poljoprivrednici u FBiH u katastrofalnoj situaciji, kao i da je evidentan pad u proizvodnji od oko 10 posto, a ako ne budu isplaćeni poticaji on očekuje pad proizvodnje veći od 30 posto.

Muslimović insistira i na održavanju sastanka s federalnim premijerom i ministrom finansija, te resornim ministrom Jerkom Ivakovićem Lijanovićem radi dogovora o dinamici isplate poticaja za 2013.

"Ministar Ivaković Lijanović nam je rekao da je nalog za isplatu ovih poticaja predao trezoru i da treba da ga potpišu premijer i ministar finansija kako bi isplata počela", kazao je Muslimović.

Koordinator Saveza Nedžad Bićo apelovao je na vlast na državnom nivou da oformi agenciju za plaćanje i ministarstvo poljoprivrede s kojim bi Evropska unija mogla razgovarati kako se ne bi dešavalo da propadaju milionska sredstva namijenjena poljoprivrednicima.

"Ako do 26. juna ne budu isplaćeni svi zaostali poticaji iz 2012. ulazimo u otvoreni sukob s premijerom, ministrom finansija i ako treba s cijelom Vladom. Svakako nam je bolje i u zatvoru, bar ćemo džaba jesti i spavati", poručio je Bićo, a javila je Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije