Poljoprivrednici: Blokada FBiH sredinom februara

Radiosarajevo.ba
Poljoprivrednici: Blokada FBiH sredinom februara

Zbog ignoriranja naših argumentiranih zahtjeva
za smjenu federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka  Ivankovića Lijanovića, prisiljeni smo tražiti pravdu blokadom graničnih prijelaza i puteva na području Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je danas u Sarajevu predsjednik Udruženja mljekara FBiH  i jedan od članova  Koordinacije poljoprivrednih udruženja i saveza FBiH Mehmed Nikšić.

Naglasio je da su, nakon što se predsjednik Federacije BiH Živko Budimir proglasio nenadležnim za smjenu Ivankovića Lijanovića, potrošili sve institucionalne mehanizme, te da je blokada Federacije, koju planiraju polovinom februara, jedino što im je preostalo, javila je novinska agencija Fena.

Komentirajući tužbu za verbalni i fizički napad koju je protiv njega najavio predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović, Nikšić je kazao da fizičkog napada nije bilo, te da preuzima odgovornost za sve što se desilo na protestima 14. januara pred Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Sarajevu.

Nikšić je ponovio da Ivankoviću Lijanoviću zamjeraju nenamjensko i nelegalno trošenje budžetskih sredstava, nepoštivanje zakona o poljoprivredi i a o podrškama, nepoštivanje zaključaka Federalne vlade i Parlamenta, donesenih radi sprječavanja kriminalnih radnji, te plansko uništavanje domaće proizvodnje u korist uvozničkih lobija. On je kazao da za sve navedeno ima neoborive dokaze

Najavio je i krivičnu prijavu protiv federalnog ministra poljoprivrede, kojom poljoprivrednici  namjeravaju dokazati svoje tvrdnje i spriječiti nastavak pljačke.

Potpredsjednik Seljačkog saveza FBiH i član Koordinacije Slavko Martinović negirao je navode da je njihov cilj postavljanje Dragana Čovića na funkciju federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, rekavši da oni nemaju političku opciju koju preferiraju. „Ovom prilikom želim i demantirati saopćenje koje je jučer poslano iz kabineta predsjednika FBiH, a u kojem je navedeno da sam protiv smjene ministra Ivankovića Lijanovića, što je moguće provjeriti jer postoji tonski snimak.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije