Poljoprivredni poticaj za saksiju cvijeća

Radiosarajevo.ba
Poljoprivredni poticaj za saksiju cvijeća

Iako su ove godine sredstva za poljoprivredu na području Federacije BiH značajno povećana – za 12 miliona eura(!), nikada nije podijeljeno manje poticaja poljoprivrednicima. Također su poticaji za voćarstvo i vinogradarstvo u potpunosti izbačeni, a za ratarstvo smanjeni na 4,5 posto budžeta.

Istovremeno je stavka 'ostali poticaji' povećana sa milion na desetak miliona (eura), što omogućava resornom ministru Jerku Ivankoviću-Lijanoviću da distribuira značajna novčana sredstva prema vlastitim kriterijima.

Kako je nezvanično potvrđeno Slobodnoj Evropi, pripadnici Federalne uprave policije nedavno su od Ministarstva poljoprivrede izuzeli dokumentaciju od oko 3,000 predmeta koji se odnose na sumnjive poticaje za poljoprivredu u iznosu od 34 miliona eura. Posebno se istražuju navodi o jednokratnim iznosima

Manje od polovine njiva

Ivica Karaula,
poljoprivrednik iz Livna u zakupu ima 30 hektara zemljišta i 60 grla stoke. Ni ove godine nije ušao u program poticaja koje dodjeljuje federalno Ministarstvo poljoprivrede za uzgoj stoke.  

„Za uzgojene junice još nisam dobio poticaje: ti koji uopće nisu bili u programu dobili su po 800 maraka, mi koji smo ostvarili proizvodnju tih mladih junica nismo dobili ništa. Ja ne znam po kojim kriterijima se to dijeli“, kaže Karaula za Slobodnu Evropu.


Zanemarene bosanskohercegovačke njive

Zvuči nevjerojatno da se poticaj za poljoprivredu može dobiti i za saksiju cvijeća ili čak ni za to. Samo na području Srednjobosanskog kantona poticaje je iz Ministarstva dobilo preko 6,000 subjekata, mnogi jednokratnu pomoć u ukupnom iznosu od oko  320.000 eura. Do ovih podataka došao je Marinko Čavara iz HDZ-a BiH:

„(...) Evo u Busovači konkretno 23 osobe se nalaze na spisku koje uopće nisu registrirane za poljoprivrednu djelatnost, a dobile su poticaj; oni koji su registrirani nisu dobili poticaj.“

U odnosu na 2006, u BiH je danas manje od polovine zasijanih oranica što je najbolji pokazatelj koliko se štiti primarna poljoprivreda. Osim što ne mogu računati na poticaje, poljoprivrednici nemaju pravo ni na kredite Razvojne banke Federacije BiH, jer su oni osigurani samo za velike komplekse. Sam proces izdavanja dozvola za izgradnju poljoprivrednog objekta često je kompliciran i skup i traje više od godinu dana

Pored toga, Sead Jelač iz Udruženja poljoprivrednika dodaje kako se kroz stavku kreiranje ambijenta za plasman domaćih prizvoda sa 4,5 posto, zapravo stimuliše trgovina i veliki trgovački centri. Ovo za posljedicu ima stvaranje domaćeg proizvoda koji za sirovinsku bazu ima samo sol i vodu iz BiH.

Šta kaže ministar?

A na brojne optužbe, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivanković Lijanović za Slobodnu Evropu kaže kako rad ministarstva nikada nije bio transparentniji.

„Uvodimo jedan daleko transparentniji rad, osiguravamo jednu kvalitetniju kontrolu, jer smo uspjeli završiti registar poljoprivrednih gazdinstava, tako da niko neće moći dobiti poticaje ukoliko nije u registru poljoprivrednih gazdinstava.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije