Politikom protiv bh. novinarskih sloboda

Radiosarajevo.ba
Politikom protiv bh. novinarskih sloboda

Udruženje BH novinari i Vijeće za štampu u BiH u saradnji s Omladinskom novinskom asocijacijom (ONA) i Asocijacijom srednjoškolaca u BiH danas su u Sarajevu obilježili Svjetski dan slobode medija, kampanjom "Osvoji slobodu - budi odgovoran".


Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić predstavila je istraživanje "Novinarstvo, javno mnijenje i medijske slobode u BiH", u kojem su istaknute tri teme za koje javnost smatra da bi ih bh. novinari trebali više obrađivati, javila je Fena.

„To su socijalne i ekonomske teme, kao i one koje se tiču svakodnevnog života građana“, kaže Rudić, dodajući da je javnost previše zaokupljena izvještajima s političkih skupova, nego samim analizama postupaka političara.

Fizički, verbalni napadi...

S jedne strane u BiH imamo sve institucije neophodne da štite prava novinara i medijske slobode, dok s druge imamo porast slučajeva kršenja prava novinara i prava na slobodu izražavanja.

„Prošle godine registrirana su 52 slučaja, među kojima je najviše fizičkih i verbalnih napada te kršenja prava iz radnog odnosa. Dakle tri elementarna uvjeta za slobodan i kvalitetan rad novinara su ugroženi u BiH i takva situacija se ponavlja u posljednjih šest, sedam godina“, rekla je Rudić.

Prema rezultatima istraživanja, javnost smatra političare i političke stranke glavnim kršiteljima novinarskih prava i medijskih sloboda. Zato je, ističe, važno da BiH preuzme odgovornost za zaštitu slobode izražavanja, a ne da državne institucije budu te koje će kršiti prava novinara i ugrožavati neovisnost uredničke politike.

Govoreći o temi „Značaj medija u razvoju demokratskog pluralističkog društva u BiH“, direktor Fondacije Friedrich Ebert  Paul Pasch naglasio je da je slobodan pluralistički medij osnovan za slobodu medija i slobodu izražavanja.

„Sloboda izražavanja je jedna od najdragocjenijih prava novinara, koja potcrtava sve druge slobode i stvara osnovu za ljudsko dostojanstvo“, kazao je Pasch i nastavio: 

„Također, moraju se osigurati nezavisnost medija, pogotovo javnih servisa. Nije prihvatljivo da se javni servisi zloupotrebljavaju u stranačke svrhe i mediji moraju biti slobodni od govora mržnje.“

Borba za slobodu

Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH, naglasila je da je borba za slobodu medija u BiH veoma specifična zadaća svih onih koji rade u medijima.

„Upravo se takva neograničena, savršena sloboda olako prihvata i uzima 'zdravo za gotovo', budući da joj pristupamo bez odgovornosti. Zato nam se događa da imamo neprofesionalno izvještavanje u nekim medijima, gdje imamo i zloupotrebu te slobode, širenjem govora mržnje“, rekla je Zurovac.

Fena javlja kako je ona zaključila da javni servisi moraju biti zaista prisutni kao  što jesu - vlasništvo građana BiH, odnosno raditi u interesu bh. građana, a ne u interesu političkih partija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije