Političari dogovorili da se dogovore

Radiosarajevo.ba
Političari dogovorili da se dogovore

Dogovorili smo se da se dogovorimo – zaključak je danas (6. mart) održanog sastanka u Parlamentarnoj skupštini čija je tema bila provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH. Naime, kako se navodi u šturom saopštenju bh. Parlamenta:

„Nakon prezentiranja različitih viđenja o načinima implementacije presude Sejdić – Finci, zaključeno je kako je ovaj sastanak pokazao potrebu da se u narednim danima intenzivno radi na postizanju što kvalitetnijeg političkog dogovora u cilju provođenja Presude iz Strazbura.“

Tokom sastanka su, dodaje se, izražena očekivanja da će sastanak lidera šest stranaka, koji je zakazan za 9. mart u Banjoj Luci, kao i međusobni susreti predsjednika i predstavnika stranaka doprinijeti da se pronađe modalitet implementacije presude za koji će se osigurati većina koja je u Parlamentu BiH potrebna za promjenu Ustava BiH.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Šefik Džaferović i zamjenik predsjedavajućeg Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude u slučaju Sejdić-Finci protiv BiH, Borjana Krišto i Krstan Simić, članovi Kolegija,te, ispred SDP-a, Zlatko Lagumdžija i Saša Magazinović, Milorad Živković (SNSD), Sulejman Tihić (SDA), Ognjen Tadić (SDS), Fehim Škaljić (SBBBiH), Dragan Čović (HDZBiH), Amer Jerlagić (SBiH), Božo Ljubić (HDZ 1990), Zvonko Jurišić (HSP BiH), Mladen Ivanković Lijanović (Radom za Boljitak) i Mladen Ivanić (PDP).

Rad Privremene zajedničke komisije trebao bi biti okončan 12. marta, što je rok do kada komisija treba pripremiti amandmane na Ustav BiH koji predstavljaju implementaciju presude i nakon čega Privremena komisija o rezultatima rada treba podnijeti Izvještaj Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije