Političari iz BiH čestitali Međunarodni dan žena, pojedini su se ponovo istakli

2
Radiosarajevo.ba
Političari iz BiH čestitali Međunarodni dan žena, pojedini su se ponovo istakli
FOTO: Radiosarajevo / Međunarodni dan žena

Danas se obilježava Međunarodni dan žena, a čestitke povodom toga su poslali brojni političari iz Bosne i Hercegovine.

Čestitku povodom ovog praznika uputio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Drage Bosanke i Hercegovke,čestitam vam 8. mart - Međunarodni dan žena. Obilježavanje ovog datuma naglašava vaša ekonomska, politička i društvena postignuća, ali i skreće pažnju na dalju potrebu napretka u borbi za rodnu ravnopravnost.Izražavam duboko poštovanje prema vašoj neizmjernoj ulozi i doprinosu našem bosanskohercegovačkom i svjetskom društvu. Hvala vam na vašoj snazi, ljubavi i neumornom radu koji čine naš svijet boljim mjestom. Vaša snaga, hrabrost i upornost neizmjerno inspirišu sve nas. Želim vam dobro zdravlje, radost, ljubav i priznanja koja zaslužujete. Sretan vam 8. mart!", kazao je Komšić.

Incident u NBA: Igrač loptom pogodio ženu u glavu, reagovalo i obezbjeđenje

Incident u NBA: Igrač loptom pogodio ženu u glavu, reagovalo i obezbjeđenje

Dan žena čestitao je i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

"Osmi mart je praznik koji je nastao kao rezultat borbe protiv diskriminacije i zalaganja za jednakopravnost žena, koje su stub svakog društva i porodice. Zbog zasluga i uloge koje imaju, žene trebaju uživati veće poštovanje i priznanje.

Borba za prava žena i njihov ravnopravan položaj u društva još uvijek traje. Stoga, naša obaveza je da se nastavimo zalagati za jednakopravnost žena u društvu.

Na Međunarodni dan žena prisjetimo se naše moralne dužnosti da odbranimo prava naših majki, supruga, kćerki, kolegica i prijateljica u svakodnevnom životu. Cijenimo i poštujmo njihov doprinos za naše bolje sutra, i pokažimo zahvalnost.

Pripadnicama ženskog spola želim sreću, zdravlje, privatni i profesionalni uspjeh. Svim ženama u Bosni i Hercegovini čestitam 8. mart – Međunarodni dan žena", poručio je Bećirović.

8. mart je čestitao Šemsudin Mehmedović koji je poručio da je svaka žena na svoj način darovana darom Božanskim.

"Drage majke, supruge,sestre, drage naše članice i aktivistice. Ljepota je dar Božanski. Svako stvorenje je unikat i ljepota Božanskog stvaranja. Zato koristim ovu priliku da Vama majkama,sestrama,suprugama, čestitam i ovaj dan , dan posebne pažnje prema vama, vi ste upotpunile cjelinu bez koje ovaj svijet nebi imao smisla. Žena je darovana darom Božanskim, svaka na svoj način; lijepim očima,ukrasnim rumenilom,slatkim usnama, lijepom frizurom, I ukrasnim đerdanima; Zato draga majko,sestro,suprugo, kćeri;
-Najbolja je boja onih očiju koje iskreno gledaju. To je najbolja šminka za oči.
-Što se pak rumenila tiče, neka znaš da je najljepše rumenilo boje stidljivosti. Može se kupiti u dućanu imana i nigdje više.
-Istinu govori usnama svojim to je najljepša šminka za usne.
-Što se frizure tiče, ona se čuva od vjetrova i oluja današnjice lijepim brakom, koji te svakako štiti od ružnih i zlih pogleda.
-Nakita što se tiče, uši svoje okiti lijepim odgojem, da o dobru slušaš a od zla se sklanjaš. To su najljepše naušnice!
-Narukvica poniznosti i vrijednoga rada je uz prstenje poštenja najbolji nakit rukama.
-Najbolji đerdan je ogrlica čiste duše, tijela i riječi. A najljepša i najbolja odjeća je Bogobojaznost.
Koristite ove ukrase kako bih učininili ovaj svijet ljepšim I korisnijim.
Neka vam je sretan i ovaj današnji dan...8.Mart", poručio je Mehmedović.

Oglasili su se i iz Naše stranke te su čestitali Dan žena podsjećajući na ključni razlog obilježavanja ovog dana.

"Za društvo bez nasilja nad ženama! Za društvo u kojem nema pozicija ekskluzivno rezervisanih za muškarce! Moramo biti spremni platiti svaku cijenu koja bude potrebna za ostvarenje jednakosti spolova", naveli su u objavi.

Čestitke je uputio i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez.

"Povodom Međunarodnog dana žena svim pripadnicama ljepšeg spola u Bosni i Hercegovini upućujem najiskrenije čestitke. 8. mart je prilika da se zahvalimo za sveukupan trud i rad žena kroz historiju, a koji nije uvijek bio dovoljno priznat i cijenjen. Danas u našoj zemlji postoji nedovoljna zastupljenost žena na najvišim rukovodećim pozicijama, a što se tiče ekonomske razine nedovoljno su plaćene u odnosu na muškarce, posebice su manje prisutne u temama o kojima se odlučuje o bitnim sferama života. Naše društvo podjednako pripada i ženama kao i muškarcima, stoga ne samo danas, nego svaki dan moramo zajedno raditi na povećanju svijesti o ulozi i važnosti žene u društvu", istakao je Helez.

Čestitku je uputila Jasna Duraković, federalna ministrica obrazovanja i nauke.

"Svim divnim ženama sretan 8. mart! Živjele žene!", napisala je u poruci Duraković.

Oglasio se i Irfan Čengić, načelnik Općine Stari Grad koji je u objavi uz fotografiju svog sina poručio da kada je na putu, Hamza, njegov sin, preuzeo je obavezu čestitanja 8. marta.

"Kroz svoj rad, borit ću se za vašu potpunu ravnopravnost u svim sferama društva, u kojem će svaka žena ostvariti svoj puni potencijal i osjećati sigurnom. Ponosan sam na činjenicu da u mojoj administraciji na većini rukovidećih pozicija su žene, većina zaposlenih su žene, većina volontera su žene. Žene su neizostavni temelj našeg Starog Grada. Nositeljice ste ljubavi, snage i duha koje čine naš Stari Grad posebnim. Želim vam sretan Međunarodni dan žena i neka vaša snaga, hrabrost i mudrost uvijek budu prepoznati i cijenjeni", kazao je Čengić.

Čestitka ženama je stigla i iz SDP BiH. Iz ove stranke su podsjetili da se 8. marta slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola

"Prvi Dan žena je obilježen 8. marta 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Sretan Dan žena!", stoji u objavi SDP.

Povodom ovog praznika oglasio se i predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik koji je 8. mart čestitao samo ženama u RS-u.

"Žene u RS-u, kao stub porodice, društva, institucija, predstavljaju veliku snagu i potencijal za razvoj u svim sferama. Obavljaju brojne odgovorne profesionalne funkcije, a zahvaljujući njihovim inicijativama, pokrenuti su mnogi pozitivnu procesi", istakao je Dodik.

Čestitku je uputio i predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković.

Svim građankama Bosne i Hercegovine stigla je čestitka iz DF-a iz kojeg su poručili da našoj zemlji više nego ikada potreban je angažman, hrabrost, intuicija i znanje bosanskohercegovačke žene.

"Žene društvo čine boljim i proaktivnijim, a ovaj datum nas podsjeća na njihovu intenzivnu borbu i uspjeh koji su postigle. Svim građankama Bosne i Hercegovine, članicama Demokratske fronte želimo sretan 8. mart, Međunarodni dan žena", naveli su iz DF-a.

Čestitku je uputio premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk.

"Danas slavimo međunarodni Dan žena. I dok slavimo, želim da iznova govorimo i ponavljamo o važnosti žena i njihovim dostignućima tokom istorije. Da se podsjetimo na našu svakodnevnu obavezu da se borimo za pravdu, ravnopravnost i dostojanstvo svih žena", istakao je.

Sretan 8. mart poželio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Vojin Mijatović.

"Danas da vam čestitamo i slavimo vas, a preostalih 364 dana da vas poštujemo i uvažavamo", poručio je Mijatović.

Svim damama sretan Međunarodni dan žena poželio je i Igor Stojanović.

"Svim damama želim, Sretan 8.mart", kratko je naveo u objavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije