Policijske agencije zaprimile dojave o mogućim incidentima 11. jula u Srebrenici

7
Radiosarajevo.ba
Policijske agencije zaprimile dojave o mogućim incidentima 11. jula u Srebrenici
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Potočari

Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula, sa aspekta sigurnosti, ove godine podignuto je na do sada najviši nivo.

Prema informacijama do kojih je došao BHT1, sigurnosne agencije zaprimile su dokument o planu mogućeg incidenta.

U razmjeni informacija, sigurnosne agencije provjeravaju i procjenjuju načine djelovanja, ističući da pružaju maksimalne napore da i ove godine u Srebrenici sve protekne bez problema.

Štab akcije „Srebrenica 2021“ MUP-a RS informisao je sigurnosne agencije u BiH o mogućem izazivanju incidenata tokom ovogodišnjeg obilježavanja genocida u Srebrenici.

Iz pozdanog izvora jedne od sigurnosnih agencija, za BHRT je potvrđeno da je u informaciji, između ostalog, navedeno u kojim gradovima se pripremaju određene grupe koje bi mogle izazvati nered.

Policijski službenik je došao do saznanja da bi pojedinci iz nevladinog sektora i boračke organizacije iz Sarajeva i Tuzle, kao i neka lica iz Beograda, trebali iscenirati incident prilikom dolaska učesnika u Potočare, na području Vlasenice ili Bratunca, predstavljajući se kao nezadovoljni Srbi, zbog presude generalu Ratku Mladiću i rušenja Srpske pravoslavne crkve u Konjević Polju, te bi se potom brzo sklonili i utopili u kolonu učesnika, a sa ciljem optuživanja vlasti i MUP-a RS, te primjenu Bonskih ovlaštenja visokog predstavnika za BiH na institucije i funkcionere iz RS.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS nisu komentarisali informaciju o mogućim neredima u Srebrenici.

Ministar Dragan Lukač za BHT1 je kazao da policija u RS, kao i ranijih godina, pruža maksimalne napore i radi na tome da i ove godine u Srebrenici sve protekne bez problema.

U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH ističu da su sigurnosne mjere podignute na najviši nivo, ali i to da sve pristigle informacije o mogućem ugrožavanju sigurnosti u Srebrenici detaljno provjeravaju i procjenjuju načine djelovanja.

Iako iz policijskih agencija ne žele previše govoriti o razlozima podizanja mjera sigurnosti u Srebrenici na do sada najviši nivo, povjerljiv izvor iz jedne sigurnosne agencije za BHT1 je potvrdio da su sigurnosne mjere, osim mogućeg incidenta, na viši nivo podignute i zbog dolaska delegacije Crne Gore koja je nedavno usvojila Rezoluciju o Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije