Policija zabranila Cerićev govor na trgu u Tutinu

Radiosarajevo.ba
Policija zabranila Cerićev govor na trgu u Tutinu


Reisu-l-ulema Mustafa Cerić obratit će se danas u 13.00 časova vjernicima u džamiji u Tutinu, a ne na gradskom trgu, jer je policija tamo zabranila okupljanje, navodeći da je riječ o skupu visokog rizika.

Opštinsko vijeće i Skupština opštine Tutin uputili su juče sa vanredne sjednice zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije da zbog bezbjednosti građana zabrani javni skup Islamske zajednice u Srbiji, koji je zakazan za danas u centru ove opštine povodom dolaska poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića.

Na jučerašnjoj sjednici Opštinsko vijeće i Skupština opštine Tutin donijeli su i odluku o privremenoj zabrani održavanja vjerskih skupova van vjerskih objekata, kao i korišćenja javnih površina u te svrhe, te odluku da se danas ne održava nastava u osnovnim i srednjim školama u toj opštini, "zbog očekivanog skupa visokog rizika".

U Tutinu je situacija pred najavljeni skup napeta, jer svi strahuju od incidenata u ovoj opštini, u kojoj veće uporište ima Islamska zajednica reisa Adema Zilkića, jer je to njegovo rodno mesto, javlja dopisnik Srne.

Cerić je stigao u Sandžak i jutros oko 10.00 časova sa delegacijom Rijaseta u BiH posjetio Mešihat Islamske zajednice u Srbiji u Novom Pazaru, gdje se sastao sa glavnim muftijom Muamerom Zukorlićem, a potom i sa predstavnicima organa i ustanova Islamske zajednice u Srbiji, odnosno imamima, predstavnicima obrazovnih i drugih ustanova i institucija, koje djeluju u okviru Islamske zajednice u Srbiji.

Zukorlić je ranije najavio da će vrhovni poglavar Islamske zajednice Cerić, boraviti u Sandžaku od danas do srijede, 20. maja.

Planirano je da se Cerić najprije obrati vjernicima u Tutinu, gdje će mu biti priređen svečani doček u 13.00 časova, a narednih dana bi trebalo da obiđe i ostale gradove na području Sandžaka.

Islamska zajednica Srbije, sa Ademom Zilkićem na čelu, ranije se u pismu upućenom Rijasetu Islamske zajednice u BiH usprotivila dolasku Cerića u Sandžak, ocjenjujući da je on učešćem na Objediniteljskom saboru Islamske zajednice u Novom Pazaru, u martu 2007. godine, doprinio produbljivanju podjela među vjernicima.

"S tim u vezi smatramo da boravak i javno obraćanje bosanskog reisa Mustafe Cerića nije poželjno u Sandžaku, te da nije u interesu mira među vjernicima, kao i da može imati samo negativne posljedice", navodi se, između ostalog, u pismu.

Podjele među muslimanima u Sandžaku počele su 2007. godine, kada su formirane dvije islamske zajednice.

Islamsku zajednicu u Srbiji predvodi glavni muftija Zukorlić. Njene pristalice za vrhovnog poglavara smatraju Cerića, a Sarajevo za duhovni centar sandžačkih muslimana.

Islamska zajednica Srbije formirana je nekoliko mjeseci ranije i okrenuta je prema Beogradu. Za njenog vrhovnog poglavara izabran je tutinski imam Adem Zilkić, ranije vjerski službenik Mešihata, koji je predvodio Zukorlić.

Od formiranja dvije islamske zajednice u Sandžaku desilo se više incidenata, prije svega, zbog nastojanja vjerskih lidera da dobiju prevlast nad vjernicima, džamijama, vakufskom imovinom..U sukobima je bilo i nekoliko povrijeđenih vjernika, a u incidentu ispred Altun-alem džamije u novembru 2007. godine povrijeđen je i jedan policajac.

Posljednji incident dogodio se u petak, 15. maja, kada je u Sjenici ranjen Zilkićev bliski saradnik Mustafa Makić, a u sukobu predstavnika suprostavljenih zajednica u Tutinu prošle godine su iz vatrenog oružja povrijeđene dvije osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije