Policija spriječila upad bivših vojnika u Parlament

Radiosarajevo.ba
Policija spriječila upad bivših vojnika u Parlament

Tokom sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, danas u Sarajevu, umalo nije došlo do incidenta između policije, u kojoj ima i pripadnika specijalnih snaga sa štitovima, i demonstranata ispred zgrade Parlamenta, penzioniranih bivših pripadnika Oružanih snaga BiH.

Protesti pred zgradom Federalnog parlamenta

Grupa ovih bivših vojnika u kojoj je trenutno više od 200 ljudi, pokušala je u jednom trenutku da uđe u zgradu Parlamenta, ali je ispred njih stala policija i tenzije su se smirile, kada je u zgradu propuštena nekolicina koja će zastupati cijelu ovu grupu.

Trenutno čekaju sastanak s Nerminom Nikšićem.

Ova grupa okupila se jutros pred zgradom Parlamenta nezadovoljna zbog informacije da će Nikšić predložiti povlačenje s dnevnog reda predloženih dopuna Zakona o povoljnijem penzioniranju. Te dopune najavljuju da će Federacija preuzeti brigu o isplatama penzija ovim bivšim pripadnicima Oružanih snaga, penzioniranih svojevremeno po državnom zakonu.

Sastanak s Škaljićem

Međutim, dopune na kraju, po zahtjevu Federalne vlade, nisu uvrštene u dnevni red sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

U međuvremenu su vojnici razgovarali sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Fehimom Škaljićem, a on je nakon tog sastanka izjavio da će sutra eventualno biti održana vanredna sjednica Predstaničkog doma sa problematikom ove boračke populacije na dnevnom redu. 

U tom trenutku je Škaljić rekao i da Nikšić razgovara s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) a jedna od tema je i problematika odgođenog zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije