Policija RS kaznila učesnike obilježavanja stradanja Bošnjaka: Smetala im buka, zastave, simboli...

11
Radiosarajevo.ba
Policija RS kaznila učesnike obilježavanja stradanja Bošnjaka: Smetala im buka, zastave, simboli...
Foto: Anadolija / Kotor-Varoš / Nije prikazan događaj iz teksta

Policijska uprava Banja Luka saopštila je da je sankcionisala više osoba koje su učestvovale na obilježavanju stradanja Bošnjaka u selu Večići u Kotor Varoši. Razlog je, navode, kršenje Zakona o javnom okupljanju i Zakona o javnom redu i miru.

"Policijski službenici Policijske stanice Kotor Varoš, preduzimanjem mjera i radnji, identifikovali su osobe koja su 03.11.2023. godine, tokom održavanja javnog skupa u mjestu Večići, opština Kotor Varoš, vikom, te isticanjem zastava, simbola, uniformi i drugih sadržaja, počinila prekršaje 'Svađa, vika, vriska i nepristojno ponašanje' iz člana 7. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske i iz člana 15. stav 1. Zakona o javnom okupljanju Republike Srpske.

Osobama A.V. i M.H. oba iz Kotor Varoši, uručeni su prekršajni nalozi zbog počinjenog prekršaja 'Svađa, vika, vriska i nepristojno ponašanje' iz člana 7. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske. Protiv organizatora navedenog javnog skupa, odnosno osoba R.K., M.A. i M.T. svi iz Kotor Varoši, slijedi pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenog prekršaja iz člana 15. stav 1. Zakona o javnom okupljanju Republike Srpske", saopštili su iz policije.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Trećeg novembra održano je završno obilježavanje Marša mira-Tihi hod za žrtve, kao spomen na ubijene i nestale Bošnjake Kotor Varoši i okoline.

Okupljeni su se kao i godinama unazad kretali od od Karaule kod Travnika, pa do sela Večići, gdje je organizovana centralna manifestacija dana sjećanja na više od 160 ubijenih Bošnjaka u selu Grabovica.

Presuda za ratne zločine u Kotor-Varoši: Maksimović i Vujičić osuđeni na zatvorske kazne

Presuda za ratne zločine u Kotor-Varoši: Maksimović i Vujičić osuđeni na zatvorske kazne

Prema podacima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, do sada su identifikovani posmrtni ostaci 157 žrtava koje su nestale na području Kotor-Varoši, dok još uvijek traje potraga za 244 žrtve.

Za dio srpskog stanovništva, obilježavanje je bilo provokativno zbog ikonografije- "ratne zastave Armije BIH, zelene beretke i maskirne uniforme", prenijeli su mediji iz RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije