Policija bh. entiteta RS kaznila još jednog vozača zbog zastave Republike BiH s ljiljanima

15
Radiosarajevo.ba
Policija bh. entiteta RS kaznila još jednog vozača zbog zastave Republike BiH s ljiljanima
Foto: NN / Zastava RBiH u Doboju

Zastava Republike Bosne i Hercegovine, koja je u zvaničnoj upotrebi bila od 1992. do 1998. godine, istaknuta je u subotu na putničkom vozilu parkiranom u centru Doboja.

Policija u Doboju saopštila je nešto kasnije da je sankcionisala lice sa područja ovog grada čiji su inicijali S.M. za koje je utvrđeno da je na vozilu "lada" istaklo zastavu.

"Dobojska policija je oko 16 sati zaprimila prijavu da se u Doboju u koloni vozila kreće vozilo sa istaknutom ratnom 'zastavom'", saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Navode da je ovo lice sankcionisano po članu sedam Zakona o javnom redu i miru RS.

Jučer je i prijedorska policija uručila prekršajni nalog vozaču S.D. iz Bosanskog Novog nakon što je prijavljeno da je na vozilu istaknuta 'ratna zastava' BiH.

Ono što mediji, a i dio javnosti u RS naziva 'ratnom zastavom BiH' je, najčešće, zastava s ljiljanima Republike Bosne i Hercegovine, koja je u zvaničnoj upotrebi bila od 1992. do 1998. godine. Armija RBiH imala je zastavu zasnovanu također na grbu dinastije Kotromanić, s ljiljanima, te je jasno da među njima postoje sličnosti. Ipak, razlikuju se u nekoliko elemenata, međutim iz prijedorske policije nisu precizirali o kojoj se od ove dvije zastave radi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije